kind lust niets

Geen zin om te koken, de kinderen lusten toch niets

Ben je gezegend met een kind dat werkelijk alles eet? Dan heb je mazzel. Bij het merendeel van de gezinnen roept minstens één kind direct ‘Dat lust ik niet!’ als het eten op tafel wordt gezet.

Want het ene kind houdt niet van pasta, de ander haalt zijn neus op voor alles wat groen is en een derde vindt eigenlijk niets lekker behalve de bekende P’s (pizza, poffertjes, pannenkoeken en patat). Probeer dan maar eens een gezonde maaltijd op tafel te zetten die iedereen met smaak opeet. Dit is zo goed als onmogelijk en zo verliest zelfs de meest enthousiaste amateur-kok(in) de lol in kokkerellen.

Advertentie

Frustratie bij het koken

Volgens Hello Fresh, dat hier onderzoek naar deed, wordt bij 65% van alle ouders de zin om wat lekkers op te tafel te zetten, ontnomen door het lastige eetgedrag van hun kinderen. Het gevolg: frustratie (41%), vermoeidheid (30%) en teleurstelling (28%) bij vaders en moeders. Ruim een kwart van alle ouders verliest hierdoor het plezier in koken. Niet zo gek, want wie heeft er nou zin om uren in de keuken te staan om wat lekkers te maken, als iedereen aan tafel er vervolgens zijn neus voor ophaalt?

Eten wat de pot schaft

Opvallend genoeg geven de ouders die meewerkten aan het onderzoek aan, dat ze ervan overtuigd zijn dat kinderen die in hun jeugd eten wat de pot schaft, hier later als volwassenen profijt van hebben. Nu zou je denken dat dit betekent dat hun kinderen maar moeten eten wat de pot schaft, maar die regel geldt maar bij de helft van de gezinnen. De andere 50% van de ouders bekent in alle eerlijkheid rekening te houden met wat hun kinderen niet lusten. En daar weer de helft van staat zelfs langer in de keuken om verschillende variaties te maken van maaltijden, zodat iedereen zijn bordje leeg eet.

Eerst proeven

Over één ding lijken de meeste ouders in het onderzoek het eens te zijn: kinderen moeten leren dat ze eerst iets moeten proeven voordat ze kunnen zeggen of ze het lekker vinden of niet. Maar liefst 90% van de ouders zegt hun kind(eren) dan ook te stimuleren om eten eerst te proeven, voordat ze weigeren om iets te eten. Gaat dit niet zo makkelijk, dan stappen veel ouders over op bekende opvoedingsstrategieën, zoals belonen (‘Als je dat probeert, dan gaan we…’) of ’liefdevolle chantage’ (‘Als je dit eet, mag je dat laten liggen.’)

Dit klinkt enorm verstandig, maar vaak komt er in de praktijk weinig terecht van het ‘moeten proeven’. Bijna een vijfde van de ouders geeft toe te gemakkelijk op te geven wanneer ze hun kind een nieuwe smaak willen aanleren en bijna een kwart geeft hun kind een alternatief als hij iets weigert te eten. En een groot deel van de ouders haalt daarom af en toe maar een patatje, want dat vind elk kind in elk geval lekker en je hoeft er niet voor in de keuken te staan.

(Nee hoor, dat laatste staat niet in het onderzoek, maar het zou zomaar eens waar kunnen zijn.)

Bron: Metro. Beeld: Shutterstock