door

Gehoorbeschermers in de klas voor betere concentratie

Geklets, geschuif met stoelen, lawaai van bouwwerkzaamheden buiten: het is niet makkelijk om je te concentreren in een rumoerig klaslokaal. Steeds meer scholen laten hun leerlingen daarom afsluitende koptelefoons dragen.

De speciale gehoorbeschermers helpen ervoor zorgen dat kinderen minder snel afgeleid raken en zich beter kunnen concentreren.

Advertentie

Afsluiten van geluid

In groep vijf en zes van de Lelyschool in Hilversum maken ze sinds een tijdje ook gebruik van koptelefoons. Juf Akkemay Elderenbos is heel blij met de beschermers. ‘Geluid kan bij sommige kinderen heel erg versterkt binnenkomen. Deze beschermers helpen ze zich daarvan af te sluiten,’ zegt ze tegen Editie NL.

Populair op scholen

De Lelyschool is niet de enige school die gebruikmaakt van koptelefoons. Steeds meer scholen kiezen tegenwoordig voor deze beschermers, zo blijkt uit verkoopcijfers van de grootste leverancier. In 2015 bestelden scholen 24.000 kinderkoptelefoons, vorig jaar waren dit er al meer dan 40.000.

Vermoeiend voor kind

Pedagoog Herald Hofmeijer juicht het gebruik van koptelefoons toe: ‘Je zit als kind met dertig anderen in een kleine ruimte. Bij elk geluid moet een leerling de afweging maken: is dit geluid relevant voor mij? Dat proces is ontzettend vermoeiend.’

Slecht voor concentratie

Ook volgens Hofmeijer kunnen te veel geluiden in de klas ten koste gaan van de concentratie. ‘Als je belastingaangifte moet doen, doe je dat ook niet op de verjaardag van je zus. Je zoekt een omgeving die past bij de taak die je doet.’

Bron: Editie NL – Beeld: Shutterstock