Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Gelijke rechten voor 'roze' gezinnen

Steeds vaker heeft een kind twee moeders en een vader, of twee moeders en twee vaders. Of één moeder en twee vaders. En juist omdat het aantal 'roze' meeroudergezinnen toeneemt, wordt het tijd dat de wetgeving snel hierop wordt aangepast. Want of je nou hetero, homo, lesbisch of transgender bent: liefde is liefde.

Hoezo vadertje en moedertje?

Anne heeft een dochtertje van acht maanden, Otis. Maarten en Guus zijn de vaders. Ze voeden Otis samen op. De helft van de tijd zorgen Maarten en Guus voor hun dochter, de andere helft is Otis bij Anne. Er zijn steeds meer ‘roze’ gezinnen die bestaan uit meer dan twee ouders. Toch kan een kind wettelijk maar twee ouders hebben. De wet loopt dus achter bij de realiteit. Terwijl het voor kinderen als Otis alleen maar beter is als alles juridisch goed geregeld is, met álle ouders.

Advertentie

In het geval van Anne spelen beide vaders een belangrijke rol.

Het grote probleem is: in de praktijk kan een kind misschien drie of meer ouders hebben, wettelijk gezien mogen dat er officieel maar twee zijn. Maarten is de biologische vader en de juridische ouder van Otis. Voor Guus is wettelijk niets vastgelegd. Hij heeft dus wettelijk geen poot om op te staan, mocht de situatie om wat voor reden dan ook veranderen. Daarom is het voor iedereen, en vooral voor Otis, beter dat alle ouders in deze gezinsvorm evenveel rechten hebben.

Meeroudergezinnen

Sinds 1 april 2014 is het lesbisch ouderschap in de wet geregeld. Dit betekent dat je als vrouw, samen met je lesbische partner, op eenvoudige wijze officieel ouder kunt worden. Een mooi begin misschien, maar wanneer de ouders hiervoor kiezen, komt de biologische vader buiten spel te staan. Voor gezinnen waarbij zowel de vader(s) als moeder(s) hun kinderen opvoeden in een co-ouderschap, bestaat dan ook vraag naar wat we noemen het meerouderschap. Voor de buitenstaander lijkt dit misschien op juridische muggenzifterij, maar dat is het niet. In de praktijk lopen ouders nogal eens tegen de grenzen van de wetten aan. Hier een aantal praktische voorbeelden:

  • Stel, je bent als duomoeder juridisch gezien niet de ouder van je kind, want je hebt het zo geregeld dat de biologische moeder en vader dat zijn. Stel, je kind overkomt iets en die duomoeder moet met hem naar het ziekenhuis. Dan mag zij officieel niets over hem beslissen, omdat zij niet de wettelijke ouder is.
  • Een ander voorbeeld: twee mannen die een kind krijgen, moeten maar net het geluk hebben dat hun werkgever ze recht biedt op verlof. Dat zijn die werkgevers nu niet verplicht, ook al hebben die vaders een volledig co-ouderschap.
  • Nog zoiets schrijnends is dit voorbeeld van een gezin met twee vaders en twee moeders. Volgens de wet zijn alleen die moeders de ouders. In de zomervakantie gingen de vaders met de kinderen op vakantie naar Italië. Bij de douane hielden ze hun adem in, want ze hadden geen enkel officieel document waarin staat dat zij de ouders zijn. Dus hadden ze voor de zekerheid een brief op zak met een verklaring van de moeders.
  • Maar het gaat nog verder: bij elk briefje van school, het openen van een spaarrekening en andere officiële handelingen rond kinderen mogen alleen de wettelijke ouders tekenen. De anderen staan erbij en kijken ernaar.
  • Een niet-juridische ouder betaalt bij het uiteengaan geen kinderalimentatie. En bij een erfenis houdt een kind van een niet-juridische ouder veel minder over. En dat terwijl zijn rol in de opvoeding wel voor 100% hetzelfde is geweest.

Het COC vecht hier al jaren tegen. Een goede wettelijke regeling die de hierboven genoemde problemen bij de horens vat, is hard nodig. Maar het belangrijkste pijnpunt, vindt Tanja Ineke van het COC, is het huidige gebrek aan erkenning. ‘Vooral vanuit het perspectief van de kinderen zelf. Die begrijpen het probleem niet: alle ouders zijn hun ouders, maar volgens de wet is dat dus niet zo. Je bent samen ouders van je kind, dat vervolgens met vragen komt te zitten als: ‘Ik hoor toch wel bij jou?’.’ Het is dus zaak dit meerouderschap zo snel mogelijk te regelen. Iedereen wordt er alleen maar beter van.

Regenbooggezinnen

Ouders van Nu zet zich samen met COC Nederland en Stichting Meer dan Gewenst in voor gelijke rechten voor regenbooggezinnen. #modernfamily #gelijkeoudersgelijkerechten

Elke ouder is gelijk, dus zet snel je handtekening!

MEER LEZEN?

(Tekst: Jaap Bartelds)