Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Gewicht mannen heeft effect op zaadcellen’

Heeft je man overgewicht? Dan kan hij het risico op overgewicht bij je kinderen vergroten. Het gewicht van een man heeft namelijk effect op zijn spermacellen, waardoor de aanleg van obesitas kan worden doorgegeven. Dat stellen Deense onderzoekers van de universiteit van Kopenhangen.

Wanneer een man op het moment van de bevruchting wat kilo’s te zwaar is, dan kan dit het risico op overgewicht bij hun toekomstige kind vergroten. Of je kinderen later wel of geen gezond gewicht hebben, hangt dus mede af van het sperma van je man.

Advertentie

ZIE OOK: Heeft mijn kind overgewicht?

Testen van sperma

De Deense onderzoekers kwamen tot deze conclusie nadat ze het sperma van verschillende mannen hadden onderzocht. Zo werd bijvoorbeeld het sperma getest van 6 mannen die onder het mes gingen om af te vallen. Hun sperma werd getest voor de operatie, een week na de operatie en een jaar later. Volgens onderzoeker Romain Barres waren veranderingen in het sperma al na een week te zien en ook een jaar later.

Genen voor eetlust en hersenontwikkeling

De veranderingen die hij in het sperma constateerde, zijn verbonden aan de genen voor eetlust en hersenontwikkeling. De 5-jarige studie constateerde ook soortgelijke veranderingen in sperma bij 13 slanke mannen en 10 zwaardere mannen. De wetenschappers raden daarom dan ook aan dat beide ouders een zo gezond mogelijk gewicht hebben vanaf het moment dat ze zwanger willen worden.

Gezond gewicht voor mannen én vrouwen

‘Als een vrouw zwanger is moet ze voor zichzelf zorgen’, zegt Barres tegen de BBC. ‘Maar als de implicaties van ons onderzoek waar zijn, dan zouden die aanbevelingen ook moeten gelden voor mannen.’

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Nu.nl –Foto: Zappyouders.be