Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onthuld: déze gezichtskenmerken erven kinderen van hun ouders

Dat kinderen qua uiterlijk vaak iets van hun ouders weg hebben is logisch: dat zit ‘m in de genen. Maar welke gezichtskenmerken zijn nu vooral genetisch bepaald, en welke niet? Britse biologen deden er onderzoek naar en kwamen met een verrassende conclusie.

Advertentie

Want wat blijkt? Kinderen erven vooral de jukbeenderen, het puntje van hun neus, de lippen en de binnenste ooghoeken van hun ouders.

Tweelingen

De onderzoekers bestudeerden de gezichten van bijna duizend tweelingen, zowel eeneiige als twee-eiige (allemaal meisjes). De biologen kozen niet zomaar voor een tweelingenonderzoek: omdat (eeneiige) tweelingen genetisch identiek zijn, moeten eventuele verschillen wel het gevolg zijn van andere factoren.

Meer lezen: Eeneiig of twee-eiig, zo zit het met erfelijkheid

Puntjes

Met behulp van 3D-camera’s werden de gezichten van de tweelingen één voor één gescand, waarna er patronen werden gevormd met duizenden puntjes. Elk puntje vertelde hoe gekromd het gezicht op die plek was. De puntjes werden vervolgens met speciale software bekeken.

Advertentie

Leestip: Alles over de complexe wereld van erfelijkheid en genen

Gelijkenissen

In de groep van eeneiige tweelingen spoorden de onderzoekers de gelijkenissen op. Door die ‘puntjes’ vervolgens te vergelijken met de resultaten van de groep twee-eiige tweelingen, konden ze zien welke gezichtskenmerken een sterke genetische basis hebben. Het puntje van onze neus, het gebied vlak onder én boven onze lippen, onze jukbeenderen en onze binnenste ooghoeken bleken het sterkst genetisch bepaald te zijn.

Bron: Eos Wetenschap – Beeld: Shutterstock