Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Gezonde dagmenu's voor je baby: lunch, tussendoortje en diner

Slim bezig: één keer de keuken induiken en je hebt een vriezer vol lekkere en gezonde hapjes voor je baby. Voor de lunch, een tussendoortje én het diner.

Dagmenu 1

Lunch: griesmeel met tomaat
Tussendoor: perzik-abrikozencompote
Diner: courgettepuree met basilicum

Advertentie

Dit heb je nodig:

  • 500 g courgette
  • 700 g tomaten
  • 10-12 blaadjes basilicum
  • 500 g perziken
  • 500 g abrikozen
  • ¼ teen knoflook
  • 1/2 vanillestokje
  • Olijfolie
  • Een paar druppels oranjebloesemwater
  • 10-20 g emmentaler
  • 15 g zeer fijngemalen griesmeel

Zo maak je het:
Haal bij de courgettes steeds om en om in de lengte een reep van de schil weg (als een soort strepen) en snijd de courgettes daarna in schijfjes. Pel de tomaten nadat je ze kort in een kom kokend water hebt gelegd. Hak de tomaten grof en verwijder het grootste deel van de pitjes (maar bewaar het vocht). Was de basilicumblaadjes en dep ze droog. Schil de perziken. Snijd de perziken en de abrikozen in tweeën, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in plakjes. Stoom de courgette 10-15 minuten met een beetje geraspte of gesneden knoflook erover. Giet af en bewaar het kookvocht.

Kook de abrikozen met het merg van het halve vanillestokje en kook de perziken apart: ca. 15 minuten in een pan met deksel op matig vuur. Maal de courgette met 5-6 blaadjes basilicum, 1 tl olijfolie en eventueel wat kookvocht tot een gladde puree. Maak van de grof gehakte tomaten, 5-6 blaadjes basilicum, 2 tl olijfolie en eventueel wat van het opgevangen vocht ook een puree. Maal de perziken en abrikozen apart van elkaar met een paar druppels oranjebloesemwater tot compotes. Verdeel de courgettepuree, tomatenpuree, perzikencompote en abrikozencompote in porties van 50 g. Bewaar in de vriezer.

Lunch: Rasp 1-2 theelepels emmentaler op een fijne rasp. Verwarm 150 ml water, roer het griesmeel erdoor en kook er in 2-3 minuten pap van. Meng de kaas erdoor. Verwarm als bijgerecht 100 gram tomatenpuree (eroverheen of apart).
Tussendoortje: Ontdooi 50 g perziken- en 50 g abrikozencompote en schep door elkaar.
Diner: Verwarm 100 g courgettepuree au bain-marie.

Dagmenu 2

Lunch: dorade met aardappelpuree en tomatenpuree
Tussendoor: aardbeiensmoothie
Diner: sperziebonenpuree

Dit heb je nodig:

  • 300 g aardappels
  • 400 g sperziebonen
  • 700 g tomaten
  • 500 g aardbeien
  • 100 g doradefilet
  • 1/2 teen knoflook
  • 10 g boter
  • 14-17 blaadjes basilicum
  • Olijfolie
  • Een paar druppels oranjebloesemwater
  • 50 g yoghurt
  • Eventueel wat moeder- of opvolgmelk

Zo maak je het:
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en verwijder de draden. Pel de tomaten nadat je ze kort in een kom kokend water hebt gelegd. Hak de tomaten grof en verwijder het grootste deel van de pitjes (maar bewaar het vocht). Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Stoom de doradefilet 10-15 minuten. Stoom de aardappels 30-35 minuten en de sperziebonen 15-20 minuten, beide met wat geraspte of gesneden knoflook erover. Giet alles af en bewaar steeds het kookvocht.

Stamp de aardappels met 5 g boter tot een puree. Maal de sperziebonen met 5 g boter, 5-6 blaadjes basilicum en eventueel wat kookvocht tot een puree. Maak van de grof gehakte tomaten, 5-6 blaadjes basilicum, 2 tl olijfolie en eventueel wat van het opgevangen vocht ook een puree. Maal de doradefilet met 4-5 blaadjes basilicum en een beetje kookvocht tot een puree. Maal de aardbeien met een paar druppels oranjebloesemwater tot een compote. Verdeel de aardappelpuree, tomatenpuree, sperziebonenpuree en aardbeiencompote in porties van 50 g. Verdeel de dorade in porties van 10 g. Bewaar in de vriezer.

Lunch: Verwarm 150 aardappelpuree met 50 g tomatenpuree en 10 g dorade au bain-marie.
Tussendoortje: Roer 100 g aardbeiencompote door 50 g yoghurt en eventueel wat melk om hem dunner te maken. Geef in een zuigfles.
Diner: Verwarm 100 g sperziebonenpuree au bain-marie.