Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Gezondheidsraad adviseert extra echo bij 13 weken

Zwangere vrouwen moeten al in de 13de week van hun zwangerschap een extra echo kunnen krijgen. Ernstige afwijkingen die normaal gesproken bij de 20-wekenecho worden opgespoord, kunnen dan al eerder worden ontdekt.

Advertentie

Dit schrijft de Gezondheidsraad donderdag in een advies aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD).

Ernstige afwijkingen

Omdat de abortusgrens bij 24 weken ligt, is er bij de 20-wekenecho weinig tijd meer om te beslissen over een abortus. Bij een extra vroege echo, rond de 13 weken, zou de helft van de ernstige afwijkingen al ontdekt kunnen worden. ‘Met een extra vroege echo kunnen bijvoorbeeld ernstige hersenafwijkingen en skeletafwijkingen worden gedetecteerd,’ zegt voorzitter Van Gool van de Gezondheidsraad.

Hartafwijking

De 20-wekenecho blijft volgens de Gezondheidsraad wel nodig, omdat er dan afwijkingen kunnen worden gezien die bij 13 weken nog niet zichtbaar zijn. Zo is een open rug of een ernstige hersenaandoening wel vroeg op een echo zichtbaar, maar een hartafwijking bijvoorbeeld niet.

Echo’s

Vrouwen krijgen op dit moment nog 3 echo’s: tussen de 9 en 12 weken zwangerschap vindt er een termijnecho plaats, waarbij de zwangerschapsduur nauwkeurig wordt bepaald. Ook kunnen ze tussen de 9 en 14 weken een combinatietest laten uitvoeren om de kans op een kind met syndroom van Down te berekenen. Tijdens de 20-wekenecho worden ernstige afwijkingen zoals een open rug opgespoord. Zowel de termijnecho als de 20-wekenecho wordt vergoed.

Advertentie

De raad wil dat alle prenatale onderzoeken gratis zijn, zodat alle vrouwen er gebruik van kunnen maken.

MEER LEZEN?

Bron: NOS – Beeld: Shutterstock