Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Gezondheidsraad: ent zwangere vrouwen in tegen kinkhoest

Zwangere vrouwen zouden in de laatste periode voor de bevalling moeten worden ingeënt tegen kinkhoest om hun baby's te beschermen. Dat advies heeft de Gezondheidsraad neergelegd bij minister Schippers van VWS.

Volgens de Gezondheidsraad is dat de meest veilige en effectieve manier om baby’s te beschermen.

Advertentie

Kinkhoest is besmettelijk en komt steeds vaker voor. Door de aanstaande moeder te vaccineren, is het kind onmiddellijk na de geboorte beschermd tegen kinkhoest. “De antistoffen worden meteen via de placenta doorgegeven aan het kind”, zegt voorzitter van de Gezondheidsraad Pim van Gool.

Inenten

In Engeland en de Verenigde Staten zijn tienduizenden zwangere vrouwen ingeënt en daar heeft het niet geleid tot complicaties. In Nederland worden zwangere vrouwen nog nergens tegen ingeënt.

Vaccinatie van baby’s

Nederlandse baby’s krijgen de eerste vaccinatie tegen kinkhoest nu ongeveer 6 weken na de geboorte. Dan duurt het een paar weken voordat ze voldoende antistoffen hebben aangemaakt. Pas na 3 maanden werkt de bescherming van het vaccin echt goed.

ZIE OOK:
Wat is kinkhoest
ZIE OOK: Inenten, hoe werkt dat?

Ernstige gevolgen kinkhoest

Het komt zo’n 100 keer per jaar voor dat een pasgeboren baby met kinkhoest moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Dat heftige hoesten kan heel ernstige gevolgen hebben. Hoe jonger het kind, hoe groter de kans op complicaties, zoals zuurstoftekort. In heel sporadische gevallen kunnen baby’s aan kinkhoest overlijden. Tussen 2005 en 2014 overleden in Nederland 5  zuigelingen aan kinkhoest.

KNOV wil nader onderzoek

De verloskundigenvereniging KNOV is verrast door het advies van de gezondheidsraad en wil eerst nader onderzoek om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen.

Volgend jaar reactie minister

Minister Schippers komt waarschijnlijk begin volgend jaar met een reactie op het advies van de Gezondheidsraad.

Auteur: Irene de Waal – bron: NOS – foto: 123rf