Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Goed nieuws: doorbraak in onderzoek naar medicijn tegen RS-virus

In Nederland belanden er jaarlijks zo'n 2500 baby’s in het ziekenhuis door het RS-virus. Een besmettelijk virus dat lijkt op een simpele verkoudheid, maar je baby doodziek kan maken. Maar er is goed nieuws: na vijftig jaar onderzoek lijkt er een effectief medicijn te zijn.

Bijna elk kind loopt voor zijn eerste verjaardag wel een keer het RS-virus op. Het is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen en verloopt meestal zonder ernstige gevolgen. Het virus veroorzaakt een infectie in de keel en neus en de kleinste luchtwegvertakkingen waardoor je kind kan gaan hoesten, of erg verkouden wordt. Maar zeker bij baby’s jonger dan drie maanden is er een risico op complicaties, zoals een longontsteking of uitdroging. Dit komt bijvoorbeeld omdat hun longen nog niet zijn volgroeid of hun weerstand minder goed is. Maar ook oudere baby’s en peuters kunnen flink ziek worden van het virus.

Advertentie

Nederland versus wereldwijd

In Nederland is kindersterfte door het RS-virus zeldzaam, maar er belanden jaarlijks wel 150 tot 200 kinderen op de intensive care die ernstig ziek zijn door het virus. Wereldwijd is het RS-virus, na malaria, de belangrijkste doodsoorzaak bij jonge kinderen.

Lees ook: 10 dingen die je moet weten over het RS-virus

Injectie met antistof

Wetenschappers zijn na lang onderzoek nu met een injectie met antistof gekomen die een kind een jaar lang beschermt tegen ernstig ziekteverloop van het RS-virus. De antistof werd bij meer dan duizend vroeggeboren kinderen uit 23 landen ingespoten (die een groter risico lopen op ernstig ziekteverloop), en de winter daarop waren er in deze groep 80 procent minder ziekenhuisopnames. De antistoffen verdwijnen na een jaar weer uit het lichaam, maar dan is een kind al door de kwetsbare periode heen.

Vervolgonderzoek

De wetenschappers zullen nu een vervolgonderzoek uitvoeren en daarbij kijken of dit ook werkt bij kinderen die niet te vroeg zijn geboren. Het kan een grote doorbraak betekenen in de strijd tegen het RS-virus.

Hier lees je meer informatie over het RS-virus.

Bron: RTL Nieuws – beeld: Shutterstock