Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Google betaalt boze ouders geld terug

Apps kopen zonder toestemming van ouders. Tot voor kort was dat een makkie. Vaak met torenhoge rekeningen als gevolg. Goed nieuws voor de gedupeerden. Google gaat nu minstens 19 miljoen dollar terugbetalen.

Advertentie

De schikking is onderdeel van de derde zaak die het Amerikaanse Federal Trade Commission aanspand tegen grote bedrijven. Eerder dit jaar schikte Apple al voor een bedrag van 32,5 miljoen dollar.

Apps kopen is kinderspel

Voor kinderen is het al sinds 2011 heel makkelijk om in de Google Play App Store aankopen te doen zonder toestemming van hun ouders. Het ging hierbij om bedragen van 99 cent tot soms wel 200 dollar of meer. Met slechts één klik was de buit binnen, zelfs bij apps speciaal gemaakt voor kinderen.

Onveilig wachtwoord

Eind 2012 kwam er een aanpassing en werd er een wachtwoord gevraagd wanneer er een nieuwe aankoop binnen een app gedaan werd. Maar ook dit was te omzeilen. Nadat het wachtwoord was ingevuld, konden er nog een half uur lang aankopen worden gedaan zonder dat er opnieuw naar het wachtwoord werd gevraagd.

Betaalsysteem aanpassen

Google heeft besloten te schikken in de zaak en moet nu binnen 12 maanden 19 miljoen dollar verdeeld onder alle gedupeerde ouders gaan terugbetalen. Daarnaast moet Google het betaalsysteem aanpassen zodat het duidelijk is wanneer er iets wordt aangeschaft waar geld voor betaald moet worden.

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Reuters – Foto: Corbis/Hollandse Hoogte

 

Lees ook:

Wat leren kinderen via computer, apps en tv?

Veilig surfen op het internet

Zo maak je een smartphone en tablet kidsproof