Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Grootouders die je kind volstoppen met junkfood, hoe ga je daarmee om?

De meeste opa's en oma's doen niets liever dan hun kleinkind(eren) verwennen. Met cadeautjes, extra veel aandacht, maar ook met snoep, ijsjes en ander junkfood. Dat wil nog wel eens voor spanningen zorgen, want - hoe goed bedoeld ook - die overkill aan suiker en vet die je kind zo binnenkrijgt, daar wordt niet iedere ouder blij van.

Advertentie

Aan de ene kant ben je dolgelukkig dat je (schoon)ouders willen oppassen of de kinderen er af en toe een nachtje mogen logeren. Jij bent ermee geholpen en zo zien de kleinkinderen opa en oma regelmatig en vice versa. Aan de andere kant: grootouders die jouw kinderen volstoppen met allerlei snacks en zoetigheid, daar zit je ook niet per se op te wachten. Maar hoe los je dit op, zonder dat er gedoe van komt?

Lees ook: Oppasopa en -oma, zo wordt het een succes

Goede band

Volgens sociologe Dina Rose zijn er twee scenario’s. Je hebt de opa’s en oma’s die regelmatig oppassen en dus een rol hebben in de opvoeding en hun kleinkinderen regelmatig te eten geven. En je hebt de grootouders die dat niet hoeven, bijvoorbeeld omdat ze alleen tijdens logeerpartijen in de zomervakantie voor de kleinkinderen zorgen. Voor die laatste categorie is de oplossing volgens Rose vrij simpel: laat ze hun gang gaan. ‘Uiteindelijk is het feit dat ze een goede band opbouwen en samen herinneringen maken belangrijker dan de hoeveelheid brownies die daarbij worden genuttigd’, zegt ze.

5 tips: zo eet je kind ook gezond in de zomervakantie

Tips gezond eten

Toch betekent dit niet dat je het hele idee van gezond eten maar overboord moet gooien als je kinderen af en toe bij opa en oma eten. Alleen hoef je volgens Rose niet per se de grootouders hierop aan te spreken, maar kun je dit oplossen door je kind zelf bewust te maken van gezonde voeding. Als hij oud genoeg is natuurlijk. Dit kun je als volgt doen:

Advertentie
  1. Praat met je kinderen over het feit dat ze uit logeren gaan en hoeveel lekkers ze dan wel niet gaan eten. Geef ze mee dat het om een uitzondering gaat en dat de ‘standaard’ is dat je gezond eet. Let daar dan ook extra op in de dagen voordat ze op pad gaan, om zo wat tegenwicht te bieden aan het snackfestijn dat ze te wachten staat. Dit zijn gezonde en lekkere tussendoortjes voor kinderen. 
  2. Vraag je kinderen welk soort ‘slecht’ eten, snoep of snack hun lievelings is. Je kunt vervolgens voorstellen dat ze ander lekkers afslaan zodat ze éxtra kunnen genieten van hun favoriet. Moet je natuurlijk wel zorgen dat opa en oma dat dan ook in huis hebben.
  3. Leer je kinderen dat ze niet moeten eten als hun buik vol zit. Genoeg is genoeg en dat lekkere snoep is echt niet meer lekker als ze zich er misselijk aan eten.

Meer lezen: Hoe let je op verborgen suikers?

Oppassende grootouders

Voor de opa’s en oma’s die geregeld je kind voorzien van een gevulde broodtrommel/lunch/avondprakje heeft Rose een andere oplossing. ‘Het is allereerst belangrijk dat ze überhaupt weten hoe jij over gezond eten denkt’, stelt Rose. ‘Ga met ze om tafel en vertel ze wat jouw gewoontes en prioriteiten zijn als het om voedsel gaat.’ Maar, zegt ze, maak je niet te druk als je (schoon)ouders niet (altijd) aan die verwachtingen voldoen. ‘Maak in plaats daarvan onderscheid tussen ‘gewoon’ eten en ‘opa&oma eten’, bijvoorbeeld op woensdagmiddag of vrijdagavond’, zegt Rose. ‘Zo krijgen je kinderen regelmatig gezond eten en je grootouders krijgen de kans om ze lekker te verwennen.’

5 redenen waarom een goede band met opa en oma zo belangrijk is voor je kind.

Bron: Psychology Today. Beeld: Shutterstock

Advertentie