Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Heeft jouw dochter een vagina, spleetje of poenie?

Van tutje tot plasser en spleetje tot piep. Elke ouder lijkt een andere creatieve naam voor het geslachtsdeel van hun kind te hebben. 'Poenie' is het nieuwste voorstel.

Advertentie

In Zweden is vijftien jaar geleden al een nieuwe naam geïntroduceerd voor de vagina: snippa. Na een grote publiciteitscampagne is het begrip daar inmiddels helemaal ingeburgerd. Gaat dat hier ook met ‘poenie’ gebeuren? De vraag Hoe noemen we de dinges van ons kind? leeft ook in Nederland.

Nieuwe koosnaam

De koosnaam van het geslachtsdeel van jongens valt nog wel mee, qua variatie. Die wordt nog best vaak gewoon ‘piemel‘ genoemd. Maar de vagina of vulva blijkt ingewikkelder. Ouders noemen de dinges van hun dochter allemaal weer anders. Vader Joost gaat voor ‘plasfantje’ voor zijn zoon en ‘piesmuis’ voor zijn dochter. Moeder Marjanke noemt het ‘pino’ en ‘pluis’.

Pizzapunt?

In het televisieprogramma Me Tarzan, You Jane zocht Ouders van Nu-columnist Sofie daarom naar een nieuwe koosnaam voor de vagina. Ook het Jeugdjournaal maakte een reportage over een andere naam voor de vagina, op hun shortlist stonden onder meer:

• tummie
• eend
• pizzapunt (huh?)
• doos
• voorbips
• poenie

Advertentie

Pony

Ook de luisteraars van het NPO Radio 2-programma De Wild in de Middag kwamen met ‘poenie’ voor de vagina. Ruud de Wild maakte er zelfs een liedje van: Piemel en Poenie. Sinds het liedje is ‘poenie’ ook bij de kinderen van Sofie van den Enk in zwang: ‘Al zegt mijn zoon Magnus eigenlijk “pony”. Tot nu toe zeiden we gewoon “vagina”.’ Het woord ‘poenie’ is overigens niet nieuw. Het is afkomstig uit het Surinaams en is een afkorting van ‘punani’.

Positieve invloed

Volgens de Rutger Stichting is het heel belangrijk dat er een nieuwe koosnaam voor de vagina komt. Ouders praten makkelijker met hun dochter over hun geslachtsdeel als er een toegankelijke koosnaam voor is. En dat kan een een positieve invloed hebben op de seksualiteit en seksuele weerbaarheid van meisjes.

Bron: NOS, NPO3FM – beeld: Shutterstock