Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Héél af en toe een glaasje tijdens je zwangerschap: is dat echt schadelijk?

Als je in verwachting bent, zijn ook meteen je katerdagen voorbij. Geregeld alcohol drinken is uit den boze. Maar is één glaasje op z'n tijd echt zo erg? Ja, concludeert nieuw onderzoek. Elke druppel alcohol heeft impact op je baby.

Als je zwanger wilt worden of het bent, is er maar één advies: geen alcohol drinken. De meeste vrouwen trekken dan ook geen fles meer open. Maar of één drankje tijdens een speciale gelegenheid kan, daar zijn de meningen nog over verdeeld. Toch moet je dat ene glas champagne op een bruiloft laten staan, concluderen wetenschappers van de Universiteit van Bristol. Ook héél af en toe drinken tijdens de zwangerschap kan leiden tot een slechtere ontwikkeling van de hersenen en een lager geboortegewicht bij je baby.

Advertentie

Zwanger? 17x verboden dingen tijdens je zwangerschap die echt niet zoveel kwaad kunnen

Drink geen druppel

Voorheen bestond er nog twijfel over, omdat er ook andere factoren invloed hebben op de cognitieve ontwikkeling van een baby. Daarom analyseerden de wetenschappers meer dan twintig oudere onderzoeken. Ze konden geen veilige ondergrens geven voor het drinken van alcohol. Daarom luidt hun advies: drink helemaal niets tijdens je zwangerschap. Dat is eveneens het advies van de Gezondheidsraad.

Wat zijn de risico’s?

Alcohol komt via het bloed en de placenta in het lichaam van je ongeboren kind. Het alcoholpromillage is op dat moment bij de baby hetzelfde als bij de moeder. Wie één glas wijn drinkt, heeft een alcoholpromillage van ongeveer 0,3. En de baby dus ook. De onvolgroeide lever van een baby kan alcohol nog niet afbreken. Alcohol blijft daarom langer in het bloed van je kind en dit kan zijn ontwikkeling verstoren. Dit kan onder andere leiden tot een groeiachterstand, vroeggeboorte, schade bij de vorming van de organen en lichaamsdelen en een miskraam.

Maak er zelf een feestje van

Dat je geen alcohol mag drinken tijdens je zwangerschap, betekent niet dat je geen feestje kunt bouwen. Er zijn allerlei alcoholvrije alternatieven. Haal bijvoorbeeld alcoholvrije wijn en bier in huis, dan kun je altijd (onverwacht) meeproosten. En wat denk je van mocktails? Die zien er minstens zo feestelijk uit als die mét alcohol.

Alcohol en borstvoeding: hoe zit dat?

Bron: telegraph.co.uk, hln.be – Beeld: Shutterstock