Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Helft ziekenhuizen weigert ivf aan single vrouwen’

In Nederland kunnen alleenstaande vrouwen lang niet bij alle ziekenhuizen terecht voor een ivf-behandeling, blijkt uit een enquête van tijdschrift Opzij. In de richtlijn van gynaecologen staat dat single vrouwen niet bij voorbaat uitgesloten mogen worden voor een vruchtbaarheidsbehandeling, maar bij veel ziekenhuizen gebeurt dat wel.

Geen faciliteiten

In 19 van de 39 ziekenhuizen, die aan het vruchtbaarheidsonderzoek van Opzij meewerkten, zijn alleenstaanden niet welkom voor een behandeling. Dat geldt bijvoorbeeld voor het VUmc in Amsterdam en het Radboud umc in Nijmegen. De ziekenhuizen die weigeren geven daarvoor verschillende redenen op: zij hebben zelf geen spermabank of andere ziekenhuizen in de buurt hebben betere faciliteiten voor de behandeling.

Advertentie

Alleenstaand ouderschap

‘Het argument dat alleenstaand ouderschap slecht zou zijn voor het welzijn van het toekomstige kind, komt niet voorbij’, schrijft Opzij. Maar op de achtergrond speelt dat voor bepaalde ziekenhuizen wel mee. ‘Sommigen vinden het alleenstaand ouderschap niet de juiste keuze’, zegt directeur Rien Crooij van het Medisch Centrum Kinderwens.

Richtlijnen NVOG

Volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie is de alleenstaandenstatus op zichzelf geen reden om iemand kunstmatige inseminatie of ivf te weigeren. Artsen mogen alleen iemand de deur wijzen als volgens hen het belang van een toekomstig kind in het geding is. Bijvoorbeeld in het geval dat iemand verslaafd was of zich eerder schuldig heeft gemaakt aan mishandeling.

Screening op stabiliteit en vangnet

In sommige ziekenhuizen kunnen single vrouwen wel terecht, maar behoort een screening tot de voorwaarden. Vrouwen worden dan getoetst op stabiliteit, zowel psychosociaal als economisch. Ook wordt er gekeken of de wensmoeder terug kan vallen op een netwerk van familie of vrienden, die die haar kunnen ondersteunen.

De top 3 van beste vruchtbaarheidsklinieken is volgens Opzij: UMC Utrecht, MC Kinderwens in Leiderdorp en AMC Amsterdam.

 

Auteur: Irene de Waal – bron: Opzij, de Volkskrant – foto: 123rf