Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: merendeel ouders is vóór het verplicht vaccineren van kinderen

Het aantal kinderen dat volgens het landelijke vaccinatieprogramma wordt ingeënt, is de jaren flink gedaald. Niet alleen de overheid maakt zich hier zorgen over, maar ook een groot deel van de ouders zo blijkt uit nieuw onderzoek. Zij pleiten voor verschillende maatregelen om het aantal gevaccineerde kinderen in ons land op peil te houden.

Advertentie

Uit onderzoek van EenVandaag en Linda.nl. onder ruim 32.000 ouders blijkt dat meer dan twee derde van de respondenten het vaccineren van kinderen verplicht wil stellen. Vier op de vijf deelnemers vindt zelfs dat crèches ongevaccineerde kinderen mogen weigeren. Niet zo gek, want je kunt nog zo sceptisch zijn over het landelijke vaccinatieprogramma: feit is dat er heel wat ziektes nauwelijks meer voorkomen in ons land, dankzij die prikken. Nare ziektes zoals de mazelen, dat een dodelijke hersenontsteking kan veroorzaken. Hier wat cijfers en feiten op een rijtje.

Lees meer: Bijwerkingen vaccinaties: wat kun je per prik verwachten?

Wantrouwen

Een belangrijke reden dat er steeds meer anti-vaxxers – ouders die hun kind niet willen inenten – zijn, is de angst voor bijwerkingen. Twee derde van de respondenten heeft weleens informatie opgezocht over vaccinaties, bijvoorbeeld op de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM), maar 36 procent van de ouders geeft aan de informatie van het RIVM ‘niet echt’ of zelfs ‘helemaal niet’ te vertrouwen. Zoals een ouder het omschrijft: “Het voelt toch een beetje als: ‘Wij van Wc-eend adviseren Wc-eend’.”

Lees meer: ‘Moet ik mijn kind wel of niet laten vaccineren?’ 

Advertentie

Informatieverstrekking moet beter

Ook vinden veel ouders dat de informatieverstrekking van het RIVM niet duidelijk genoeg is. ‘Bij ieder medicijn bestaan er voors en tegens. Ze zijn hier niet open en eerlijk over. Als er wat gaande is, zeggen ze doodleuk dat het niet aan het vaccin lag. De voorlichting mag hierover opener en transparanter zijn, niet dat men er klakkeloos vanuit gaat dat wat de overheid zegt oké is’, zegt een van de ouders in het onderzoek. Driekwart van de ondervraagden vindt het daarom een goed idee om ouders van kleine kinderen te verplichten om een consult over vaccinatie te volgen, zodat ze goed geïnformeerd zijn.

Maatregelen

Maar liefst 71 procent van de respondenten is er zelfs voor om het vaccineren tegen infectieziekten helemaal verplicht te stellen. Meer dan de helft (55 procent) wil dat ouders die hun kinderen niet vaccineren, gekort worden op de kinderbijslag. Ook opvallend: maar liefst 82 procent van de ondervraagden vindt dat crèches niet-gevaccineerde kinderen moeten kunnen weigeren. Ook basisscholen zouden niet-ingeënte kinderen tot vijf jaar de toegang moeten kunnen ontzeggen, vinden drie op de vijf deelnemers.

Lees meer: 5 misverstanden over vaccineren die elke ouder moet weten

Reactie RIVM

Hans van Vliet, hoofd van het Rijksvaccinatieprogramma, is niet verbaasd dat er wantrouwen onder ouders over vaccineren leeft, zegt hij op Linda.nl. ‘Het gaat eigenlijk over de vraag hoe je staat ten opzichte van informatie van de overheid. Ook wanneer het gaat om andere onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de Mexicaanse griep, is er een groep die het niet vertrouwt. Een kritische houding ten opzichte van de overheid is ook niet erg.’

Advertentie

Lees meer: Alle kinderziektes op een rij

Bron: EenVandaag, Linda.nl./ Beeld: Shutterstock