Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Is het oké om een favoriet kind te hebben en daar openlijk voor uit te komen?

De Britse journalist Alisha heeft vier kinderen en vertelde onlangs in een talkshow dat ze een lievelingskind heeft. Op social media wordt ze bedolven onder de kritiek, maar uit onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de ouders een (onbewuste) voorkeur heeft.

Advertentie

Alisha is moeder van vier kinderen en vertelde onlangs in de talkshow This Morning dat ze een favoriet kind heeft. Op social media wordt ze bedolven onder de kritiek, maar uit onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de ouders een (onbewuste) voorkeur heeft.

Onthulling

Volgens Alisha heeft het geven van borstvoeding het verschil gemaakt tussen haar band met haar dochtertje Kennedie (2) en de band met haar andere drie kinderen: Addisson (9), Harleigh (7) en Elijah (1). Daarnaast vertelt ze dat Kennedie een heel makkelijke baby was en ‘over het algemeen gewoon fijner is om in de buurt te hebben.’ Niet alleen de kijkers, maar ook de twee presentatoren vielen bijna van hun bank bij het horen deze ontboezeming.

Favoriet

Toch is Alisha niet de enige moeder die een voorkeur heeft voor een van haar kinderen. Maar liefst 95 procent van de ouders schijnt een favoriet kind te hebben, zo stelt Jeffrey Kluger, journalist van Time Magazine en schrijver van het boek The Sibling Effect. Alle vaders en moeders die beweren dat dat niet zo is, liegen, zegt hij.

Moeders en zoons

Kluger baseerde zich in zijn boek op een onderzoek van de Universiteit van Californië en deed ook zelf een onderzoek. Hieruit bleek dat de jongste dochter vaak het lievelingetje is van vaders en dat moeders net iets meer van hun oudste zoon houden. Pech dus, als je de middelste bent. Tenzij je de enige zoon of dochter bent. Toch durven de meeste ouders niet hardop te zeggen dat ze een oogappel hebben.

Advertentie

Lees ook: Waarom het jongste kind vaak (onbewust) het oogappeltje is

Voorkeur

Maar wie van de kinderen maakt eigenlijk de grootste kans om uit te groeien tot het favoriete kind? Onderzoekers hanteren de volgens globale stelregels:

  • Ouders hebben (onbewust) vaak een voorkeur voor hun grootste, sterkste, gezondste en vooral ook aantrekkelijkste nageslacht.
  • De oudste krijgt sowieso extra punten omdat ouders daar het meest in hebben geïnvesteerd. We zijn nu eenmaal geneigd onze grootste investering het meest fanatiek te beschermen.
  • Vaders hebben vaak een voorkeur voor hun dochters, moeders voor hun zoons.
  • Ouders hebben vaak de beste band met het kind in wie ze zichzelf het meest herkennen.

Bron: Independent.co.uk