Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
hielprik

Hielprik test baby's straks op nog meer ziektes

Dankzij de hielprik kunnen momenteel negentien zeldzame, erfelijke ziektes al vlak na de geboorte worden opgespoord. De komende jaren wordt deze test flink uitgebreid, tot 31 ziektes.

Advertentie

Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid donderdag bekendgemaakt.

Uitbreiding

Dankzij de huidige screening wordt jaarlijks bij zo’n tweehonderd kinderen een ziekte opgespoord. Na de uitbreiding van de test komen daar naar schatting twintig tot veertig kinderen bij.

De test

Bij de hielprik worden er een paar druppels bloed afgenomen uit de hiel van het kind. Hiermee worden erfelijke ziektes, zoals taaislijmziekte en sikkelcelziekte, vroegtijdig opgespoord. De niet-verplichte prik wordt uitgevoerd in de eerste week na de geboorte en is gratis.

Behandelen

De ziektes die met de hielprik worden gevonden zijn in de meeste gevallen niet te genezen, maar wel te behandelen. Door de aandoening vroeg op te sporen kan ernstige schade aan de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van kinderen worden voorkomen of beperkt.

Haalbaar

In 2015 kondigde toenmalig minister Edith Schippers de uitbreiding van de test al aan na een advies van de Gezondheidsraad, maar de haalbaarheid moest nog worden bekeken door het RIVM. Dat is inmiddels gebeurd.

SCID

In april 2018 begint een proef met het testen op SCID, een ernstige ziekte van het afweersysteem. In de periode tot en met 2022 wordt het aantal te onderzoeken aandoeningen verder uitgebreid en soms nader onderzocht.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: NU.nl – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer- Multivitamine

Multivitamine

Biologisch actieve vormen van vitamine B2, B6, foliumzuur en B12
Shop nu