Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Hoeveel procent bevalt op de uitgerekende datum?

Hoewel niemand kan beloven dat je die dag gaat bevallen, heeft de uitgerekende datum iets magisch. Je leeft ernaartoe en je weet dat – als alles goed gaat – het in elk geval rond die tijd gaat gebeuren. Maar in welke week heb je écht de grootste kans om te bevallen?

Advertentie

In ieder geval niet op de uitgerekende datum. Slechts 4 à 5 procent van de vrouwen bevalt uiteindelijk precies op die dag. Elke zwangerschap is anders en het is ‘maar’ een berekening: tel veertig weken (280 dagen) op bij de eerste dag van je laatste menstruatie (ook wel ELM genoemd) en dat is je uitgerekende datum.

Tip: Leuk voor later om nu een negenmaandendagboek bij te houden, hier vind je de leukste

Uitgerekende datum is indicatie

De uitgerekende datum is een indicatie, maar best betrouwbaar als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt. Maar bedenk: uiteindelijk bepaalt je kind wanneer hij klaar is om geboren te worden.

Gemiddelde zwangerschapsduur

De gemiddelde zwangerschap duurt tussen de 37 en 42 weken. Dat is dus drie weken vóór en twee weken ná de uitgerekende datum. In die hele periode beval je niet te vroeg of te laat, maar gewoon ‘op tijd’. Maar in welke week bevallen de meeste vrouwen? Op die vraag is lastig een eenduidig antwoord te geven.

Advertentie

Amerikaans onderzoek

De Amerikaanse Janella Durham geeft zwangerschapscursussen en heeft zich verdiept in de statistieken over de gemiddelde duur van een zwangerschap en de exactheid van de uitgerekende datum. Voor een van haar onderzoeken heeft ze een staafdiagram gemaakt op basis van gegevens over geboortedata uit andere onderzoeken. Hieruit kun je aflezen in welke weken gemiddeld gezien de meeste baby’s worden geboren. Het gaat hierbij wel om Amerikaanse zwangere vrouwen.

gemiddelde-waarop-vrouwen-bevallen

Grootste kans in week 40-41

Zoals je kunt zien wordt 4 procent van de baby’s voor de 37e week geboren en 10 procent na 42 weken zwangerschap. In de weken die daartussen worden dus de meeste baby’s geboren. In week 40-41, de week van de uitgerekende datum, heb je de meeste kans om te bevallen.

Veel variatie

Uit de onderzoeken die Durham heeft bestudeerd, blijkt dat ook je afkomst een rol speelt bij wanneer je bevalt. Zo bevallen blanke vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind gemiddeld acht dagen na de uitgerekende datum. Voor niet-blanke vrouwen gelden gemiddeld drie extra zwangerschapsdagen. Verwacht je een meerling, dan duurt de zwangerschap gemiddeld vier weken korter dan de uitgerekende datum.

Advertentie
Video: Hoe voelt een wee? Verloskundige Karlijn Jansen legt het uit.

Bron: Transitiontoparenthood.comBeeld: GettyImages

 

Erandi Godinez

Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier