Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Hoogleraar: maak al voor de geboorte afspraken over schermtijd kind, anders ben je te laat

Ben je zwanger of heb je een baby en denk je: misschien wat overdreven om nu al na te gaan denken over de hoeveelheid schermtijd van mijn kind? Volgens hoogleraar Klinische Psychologie Jan Derksen van de Radboud Universiteit is dat vragen om problemen.

Advertentie

Heb je zelf nog geen oudere kinderen, vraag het aan een willekeurige vriendin die een wat ouder kind heeft rondlopen (lees: rondhangen). Mobieltjes, Playstations en iPad’s, ze zijn de nachtmerrie van menig ouder. Ze lijken als magneten te werken op kinderen en maken een goed gesprek als je niet oppast al snel onmogelijk. En dat begint soms al best jong. ‘Mama, waar is de iPad?’ is een zin die vloeiend uit heel wat peutermondjes rolt. Alle reden dus om tijdig na te denken hoe je (straks) met het schermgebruik van je kind omgaat. En volgens Derksen kan je hier niet vroeg genoeg mee beginnen.

Psychische en lichamelijke klachten

Volgens de hoogleraar is het hoog tijd om wat te gaan doen aan de hoeveelheid schermtijd van onze kinderen, oftewel het aantal uren per dag dat ze kijken op digitale apparaten zoals smartphones, spelcomputers, tablets, laptops en de tv. ‘Uit landelijk onderzoek blijkt dat te veel schermtijd leidt tot een toename van tal van psychische en lichamelijke klachten,’ zegt hij in het AD. Kinderen ontwikkelen hierdoor namelijk massaal emotionele problemen, depressies, ADHD en gedragsproblemen, zo blijkt uit een studie uit 2014. ‘Een huisarts moet tegenwoordig als een kind met vermoeidheidsklachten op het spreekuur komt, niet eerst denken aan bloedonderzoek, maar vragen of het kind ’s avonds en ’s nachts vrij toegang heeft tot de smartphone.’ Ook leidt overmatig gebruik vaak tot nek- en rugpijn, misvorming van de wervelkolom en verminderd gezichtsvermogen, voegt hij hier aan toe.

Meer weten? 
Hoeveel beeldschermtijd is oké?

Actieplan

Alle reden dus om wat te gaan doen aan het overmatig kijken naar een scherm van veel kinderen, vindt Derksen. En hoe eerder ouders hiermee beginnen, hoe beter. Hij vindt zelfs dat stellen nog voordat ze een kind krijgen, afspraken zouden moeten maken over hoe ze straks met schermgebruik van hun kind omgaan. Volgens hem is dat dé manier om later problemen te voorkomen. Heb je dit niet gedaan, dan ziet hij het somber in. ‘Het bijstellen van de regels voor gezinnen met pubers lukt niet meer, daarvoor is het al te laat.’ For the record: dat is dus zijn mening.

Problemen en oplossingen

Derksen is trouwens niet tegen het gebruik van apparaten zoals mobieltjes door kinderen in z’n algemeenheid. Volgens hem zitten er ook voordelen aan. Zo kan het voor kinderen die wat meer moeite hebben met sociale contacten fijn zijn om online met leeftijdsgenootjes te communiceren. Het probleem zit ‘m in de mate waarin kinderen naar schermen turen. Namelijk dagelijks en soms urenlang. Samen met de andere onderzoekers gaat Derksen daarom ouders en kinderen thuis en op scholen ondervragen over de problemen die zij hiermee ervaren. ‘Daarnaast vragen we naar mogelijke oplossingen. Denk aan zoiets simpels als ’s avonds en ’s nachts de wifi uitzetten. Of nooit op de smartphone kijken in de slaapkamer en keuken.’ Vervolgens zal er onderzocht worden hoe effectief deze oplossingen daadwerkelijk zijn. Ook wil hij kijken of het misschien mogelijk is een app te ontwikkelen dat het gebruik van smartphones kan reguleren.
Wat leren mijn kinderen via computer, apps en tv?

Het goede voorbeeld

Lees je dit artikel toevallig terwijl je je kind aan het voeden bent? Uit dat ding! En dan spreken we namens de hoogleraar. Volgens hem moet er namelijk ook een rem op het schermgebruik van de ouders. ‘Een moeder die een baby de borst geeft, moet niet gaan zitten appen. Oogcontact is essentieel voor een goede binding.’ Heeft de man natuurlijk een punt. En bovendien, als je zelf bijna continu op je telefoon of iPad zit, wordt het een lastig verhaal om je kind dit te verbieden. Of ben je het daar niet mee eens? We zijn benieuwd hoe jij dit ziet en ook wat je van de visie van de hoogleraar vindt. Laat je mening achter op onze Facebook-pagina.

Lees ook:

Veel op je telefoon? Dit doet het voor de band met je kind

Digitaal opvoeden van je peuter: de belangrijkste tips

Bron: AD.nl