Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Huid-op-huid contact bevorderen met buideltop'

Om het huid-op-huid contact na een geplande keizersnede te bevorderen, biedt het Vrouw Moeder Kind-centrum van Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven vrouwen voortaan een buideltop aan.

Dit kledingstuk is gemaakt van zachte stof en speciaal ontwikkeld voor een veilig en comfortabel eerste contact tussen moeder en kind.

Advertentie

Vrouwen die via een geplande keizersnede gaan bevallen in het MMC krijgen de buideltop bij aankomst aangeboden. Zodra de baby geboren is, kan hij warm en veilig bij de moeder op de borst gelegd worden, in de buideltop. Het kledingstuk is volgens het ziekenhuis een mooie toevoeging op het zo natuurlijk laten verlopen van een keizersnede.

Natuurlijke keizersnede

Momenteel kun je in Nederland in zo’n zestig ziekenhuizen, waaronder het MMC, terecht voor een natuurlijke keizersnede. Hierbij wordt een vaginale bevalling zo goed mogelijk nagebootst. Zo kun je samen met je partner door een transparant gedeelte van het afdeklaken meekijken hoe je baby wordt geboren. Na een snelle check wordt de baby – als de omstandigheden het toelaten – direct bij de moeder op de borst gelegd. Dat kan zelfs ook nog tijdens het afronden van de operatie.

Huid-op-huid contact

Het is wetenschappelijk bewezen dat huid-op-huid contact de hechting tussen moeder en kind bevordert. Ook brengt dit contact de borstvoeding op gang en heeft het een positief effect op de bloeddruk, ademhaling, temperatuur en bloedsuikerregulatie van de baby. Bovendien heeft het contact ook positief effect op de moeder. Het zorgt voor minder pijn, een positief gevoel en minder bloedverlies.

MEER LEZEN?

Auteur: Richt Kooistra – Bron: Nationale Zorggids– Beeld: Shutterstock