Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
huiltje
door

Grappig, een baby's huiltje kan latere stemklank voorspellen

De volgende keer dat je je baby hoort huilen, luister dan eens goed. Het huiltje is namelijk een goede indicator van hoe zijn stem later als volwassene zal klinken.

Advertentie

Al eerder wisten onderzoekers aan te tonen dat bij volwassenen de stemhoogte in principe gelijk blijft en hoe we klinken als volwassenen al vóór de pubertijd wordt bepaald. Zo ontdekten onderzoekers onlangs nog dat de stem van een zevenjarige jongen kan voorspellen hoe hij als volwassene zal klinken. Maar wanneer een stem voor het eerst te herkennen is, dat was nog niet duidelijk. Een groep onderzoekers stelde daarom de hypothese dat het verschil in stem al heel vroeg bepaald wordt – en dat zelfs baby’s die nog niet niet kunnen praten een uniek stemgeluid hebben.

Babyhuil

Vorige week publiceerde deze groep wetenschappers hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters. Hun onderzoek heeft aangetoond dat het huiltje van een vier maanden oude baby kan voorspellen hoe diegene zal klinken op vijfjarige leeftijd. Sterker nog: de verschillen in huiltjes verklaren voor een groot deel ook de toonhoogteverschillen in de stem die zich rond het vijfde levensjaar ontwikkelen.

Verrassende ontdekking

Door de recente bevindingen te combineren met de eerdere resultaten denken de wetenschappers gestuit te zijn op een verrassende ontdekking: dat een substantieel deel van hoe we klinken als volwassenen al in de baarmoeder bepaald wordt. Het zou tevens verklaren waarom baby’s al direct na de geboorte zo verschillend huilen.

Vervolg

Omdat het onderzoek is uitgevoerd bij slechts vijftien Franse kinderen willen de onderzoekers meer onderzoek doen om hun bevindingen te bevestigen. Zo willen ze niet alleen meer kinderen onderzoeken, maar ook kinderen met diverse culturele achtergronden onder de loep nemen.

Bron: National Post Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Boek over bevallen

Goed voorbereid bevallen

Verfrissende kijk op geboorte
Lees nu