Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Hond, hamster of een kat: zo kies je het perfecte huisdier voor je gezin

Lief hè, die zachte Page-puppy van de buurvrouw? Grote kans dat jullie thuis nu ook dromen van zo'n knuffelbare huisgenoot. Snappen we. Toch is het verstandig om eerst heel goed na te denken of een huisdier wel écht bij jullie gezin past. En wat het dan eventueel moet worden.

Past een huisdier bij jullie gezin?

Opgroeien met een huisdier heeft heel wat voordelen voor kinderen: het kan verlegen kinderen helpen om uit hun schulp te kruipen, het zorgt voor betere sociale skills, kinderen leren zo met dieren omgaan en om verantwoordelijkheid te nemen en, niet onbelangrijk, het is gewoon hartstikke gezellig zo’n furry friend. Maar voordat je nou op zoek gaat naar een pup of konijn, is het slim om eerst deze vragen te beantwoorden:

Advertentie
 • Heeft het dier waar jullie van dromen een buitenruimte nodig?
 • Zo ja, hebben jullie die?
 • Heeft iemand in het gezin last van allergieën of astma?
 • Zijn je kinderen oud genoeg om op de juiste manier met een huisdier om te gaan?
 • Als jullie op vakantie gaan, waar gaat het huisdier dan naartoe?
 • Wat zijn de jaarlijkse kosten die je kunt verwachten?
 • Ben je bereid om jarenlang voor een dier te zorgen?

Lees ook: Huisdier voor de kinderen? De voor- en nadelen op een rijtje

Hond, kat of knaagdier?

Is de conclusie na het beantwoorden van bovenstaande vragen dat een huisdier meer dan welkom is, dan komt het leuke deel. Het kiezen van een huisdier. Om je te helpen bij je beslissing, hier de bekendste huisdieren met hun pro’s en con’s.

 1. Hond

  Lijkt het je geweldig als je kind opgroeit met een hond? Ga dan niet voor de eerste de beste te schattige pup, maar kies bewust voor een hond die goed gaat met kinderen. Een hond die van oorsprong een vecht-, waak- of verdedigingshond is, is vaak minder geschikt. Kijk hier welke hondenrassen bekend staan als kindvriendelijk. Hou er verder rekening mee dat een hond een paar keer per dag uit moet. Ook als het regent. Zeker als je een baby hebt, zit je daar niet altijd op te wachten. Ligt de kleine net de slapen, moet de hond uit. Argh! Heb je al wat oudere kinderen? Trap er niet in als ze zeggen dat zij de hond elke dag wel tien keer gaan uitlaten. In de praktijk komt hier meestal weinig van terecht. Denk verder vast goed na over de vakantieopvang en waar Fikkie naartoe kan als jullie de hele dag moeten werken of op pad zijn. Heb je het allemaal uitgedokterd? Tijd om op zoek te gaan naar jullie nieuwe huisgenootje.

  Tip: Dit hondenras past het beste bij het sterrenbeeld van jouw kind

 2. Kat

  De meeste katten zijn net zo knuffelbaar en gezellig als honden, maar je hebt er net even wat minder werk aan. En dat is zeker als je het al druk genoeg hebt met kleine kinderen best fijn. Een kat vindt het prima om overdag alleen thuis te zijn en je hoeft niet met hem naar buiten. Zolang hij genoeg liefde en eten krijgt en zijn kattenbak wordt verschoont, vindt hij het wel best. Sta je nu te trappelen om een kat in huis te halen? Kies de kitten of kat met zorg. Neem je kind mee als je gaat kijken om te zien hoe de kat op hem reageert. En vice versa. Want het is natuurlijk wel de bedoeling dat kind en kat de beste vriendjes worden.

  Lees ook: 5 veelgehoorde fabels over katten en baby’s (en hoe het écht zit)

 3. Konijn

  Is je kind jonger dan zes jaar, dan kun je beter geen knaagdier in huis halen. Als je een konijn of cavia laat vallen, kan hij van alles breken. Bovendien trapt een konijn met zijn achterpoten, als het verkeerd wordt opgetild. Ook houden veel knaagdieren er niet van om lang vastgehouden of in de rondte gesjouwd te worden en dat kun je een klein kind niet uitleggen. Is je kind oud genoeg voor een konijn, dan is het een lief en aaibaar huisdier. Die met een beetje geluk en geduld los door huis kan lopen en zindelijk kan worden. Pas alleen op voor de kabels in huis, konijnen willen daar weleens aan knagen.

 4. Hamster

  Een hamster is een klein dier dat weinig onderhoud nodig heeft en er superschattig uitziet. Houd er wel rekening mee dat ze kunnen bijten en vooral ’s nachts actief zijn. Ook zijn ze vrij kwetsbaar: te hard knuffelen of een hamster laten vallen loopt vaak niet goed af. Wil je je kind blij maken met een hamster? Wacht dus vooral tot hij oud en verstandig genoeg is om goed met hem om te gaan. Hou er wel rekening mee dat een hamster meestal niet ouder dan een jaar of twee wordt.

  Lees ook: Overlijden huisdier, hoe vertel je het je kind?

 5. Tamme rat

  Als je niet griezelt bij het idee om een rat in huis te halen, kom je erachter dat tamme ratten onwijs leuke huisdieren zijn. Ze zijn speels, zitten graag op je en bijten vrijwel nooit. Ook kunnen ze beter tegen een stootje dan veel andere knaagdieren. Al moet je natuurlijk ook voorzichtig zijn met dit dier. Het enige nadeel is dat ze geen lange levensverwachting hebben.

 6. Cavia

  Cavia’s zijn superschattig, maken grappige geluiden en ze maken graag contact met mensen. Is je kind oud genoeg om voor een knaagdier te zorgen, dan is dit dus een goede keuze. Ook fijn: ze bijten bijna nooit, vinden het heerlijk om geknuffeld te worden en zijn leuk om naar te kijken als ze spelen in hun hok.

  Onderzoek: ‘In gezinnen met een huisdier wordt minder geruzied’

 7. Goudvis, parkiet of anders

  Natuurlijk zijn er nog veel meer huisdieren te bedenken. Hoewel een goudvis, vogel of een bak met wandelende takken minder werk lijkt, moet je ook goed nadenken voordat je deze dieren in huis haalt. Want ze hoeven dan misschien niet te worden uitgelaten of geborsteld, ze hebben wel verzorging nodig. Wie geeft ze eten en maakt elke week het verblijf schoon? En hoe leuk vind je kind die vis in die kom over een week nog?

Een huisdier aanschaffen

Als je een huisdier in huis haalt, wil je goed nadenken over waar je hem vandaan haalt. Een puppy of kitten van een onbetrouwbare fokker komt waarschijnlijk uit slechte omstandigheden en de kans is groot dat het beestje nog ziek is ook. Ga dus op zoek naar een goede fokker of iemand die thuis een nestje heeft, maar dit niet doet om geld te verdienen. Sowieso is het belangrijk dat de ouders aanwezig zijn als je een jong dier gaat bekijken en dat het dier een gezondheidsverklaring heeft van een dierenarts.

Je kunt natuurlijk ook voor een wat ouder dier gaan. Er zijn er genoeg die een huis zoeken. Kijk in dat geval bij asiel of stichtingen die dieren herplaatsen. Een voordeel van een ouder dier is dat zijn karakter al bekend is en het dus duidelijk is of het dier past bij een gezin met kinderen

Bron: Mom – Beeld: Shutterstock