Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Hypermoderne unit moet een eind maken aan kolven in het kopieerhok

Geef je borstvoeding en wil je kolven op je werk, dan is de kans groot dat je in een leegstaand kantoor of het opslaghok terechtkomt. Als het aan twee Nederlandse ondernemers ligt, komt hier snel verandering in. Zij bedachten een zelfstandige, verplaatsbare kolfruimte waarin vrouwen alles (maar dan ook echt alles!) bij de hand hebben. Handig of niet?

Advertentie

In Nederland zijn werkgevers wettelijk verplicht te zorgen voor een geschikte kolfruimte met genoeg privacy en bijvoorbeeld een koelkast en een comfortabele bank of stoel. Dit klinkt geweldig, maar in de praktijk komt hier helaas weinig van terecht. Het grootste deel van de kolvende vrouwen belandt op het werk nog steeds in het serverhok. Soms wordt er zelfs moedermelk afgetapt in de auto, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek dat wij in 2018 deden.

Lees ook: Kolven op het werk, dit zijn je rechten

Onderzoek kolfruimtes

Even wat cijfers uit ons onderzoek: 78 procent van de ondervraagde moeders heeft ooit gekolfd op haar werk. 67 procent deed dat in een ruimte die niet voldoet aan de wettelijke eisen. Slechts 33 procent had wel de beschikking over een kolfplek die voldoet aan de wettelijke eisen. Dit is niet per se onwil van werkgevers. Veel bedrijven hebben simpelweg geen ruimte beschikbaar die voldoet aan alle wensen. En juist voor die bedrijven is er nu de Colve. Een hypermoderne unit die overal geplaatst kan worden en die aan alle wettelijke verplichtingen voor een kolfruimte voldoet. En meer.

Tip! Kijk hier welke borstkolf het beste bij jou past

Weggestopt in het IT-hok

Deze zelfstandige en verplaatsbare kolfruimte waarin vrouwen alles bij de hand hebben, zoals een wastafel, koelkast en een comfortabele ligstoel, is de uitvinding van kantoorontwerpers Wesley Pabis en Remy de Klein. Ze kwamen op het idee voor de Colve toen zij een vrouw spraken die werd ‘weggestopt’ in een IT-hok, legt een van de mannen uit. ‘Toen zijn we gaan doorvragen bij kantoormanagers en hr-medewerkers. We merkten dat het probleem veel groter was dan we voor ogen hadden. Driekwart van de vrouwen is ontevreden over hoe het nu gaat.’ De heren geven toe dat ze geen ervaringsdeskundigen zijn. ‘Maar we willen wel zorgen dat alle facetten aanwezig zijn.’

Advertentie

Lees ook: Alles over kolven (wanneer, hoe vaak en hoe lang)

Van alle gemakken voorzien

Met die ‘facetten’ zit het wel goed. Naast de wettelijke verplichtingen  is de Colve ook nog eens voorzien van allerlei extra’s: zo is hij geluiddicht en zit er sfeerverlichting en een spiegel in. En voor de echte workaholics: je kunt gewoon doorwerken tijdens het kolven, want ook aan een bureau met stoel is gedacht. Mocht je meteen dolenthousiast naar je werkgever willen rennen om hem te tippen? Bedrijven kunnen de unit (2,40 bij 1,80 meter) kopen of leasen. Goedkoop is de hypermoderne kolfruimte niet. Hij is te koop vanaf 12.795,- euro. En voor de leaseprijs moet je even contact opnemen met het ontwerpbureau. Nu maar afwachten of werkgevers dit voor hun kolvende werknemers over hebben.

Lees ook: Afgekolfde moedermelk bewaren, zo doe je dat

Jouw mening

Wat vind je van de Colve? Is dit mogelijk dé oplossing als het gaat om kolven op het werk of gaat zo’n superdeluxe kolfruimte jou te ver? Wij zijn benieuwd. Laat je mening achter op onze Facebook-pagina.

Bron: Sprout – Beeld: Shutterstock

Advertentie