
Trend? Navelstreng doorbranden in plaats van knippen
Na de geboorte van je baby, is het vaak aan de vader om de navelstreng door te knippen. Maar je kunt er ook voor kiezen om de navelstreng door te branden. Wat is dat 'cord burning' precies en waarom zou je ervoor kiezen?
In bijna alle culturen is het gebruikelijk om de navelstreng pas te doorbreken nadat de placenta geboren is. Eigenlijk heel logisch, want de navelstreng nog even door en worden er dus nog voedingsstoffen en bloed naar de baby gestuwd. Er zijn zelfs ouders die ervoor kiezen om de baby met de navelstreng verbonden te laten aan de placenta. Met deze zogenoemde lotusbevalling wordt er gewacht tot de navelstreng uit zichzelf loslaat.
Cord burning
Er is naast af laten sterven en het traditionele doorknippen nog een derde mogelijkheid: de navelstreng doorbranden. Met het doorbranden van de navelstreng verloopt het proces van scheiding van baby met placenta minder abrupt dan bij het doorknippen. Het neemt meer tijd in beslag, waardoor het bewuster, rustiger en zachter verloopt. En dat is fijn voor de baby zeggen voorstanders.
Hoe werkt het?
Een paar uur na de geboorte zijn de bloedvaten in de navelstreng op natuurlijke wijze al grotendeels dichtgegaan en is de werking van de navelstreng dus bijna helemaal gestopt. Vervolgens wordt ongeveer halverwege tussen de baby en de placenta de navelstreng in de vlam van een kaars gehouden. De hitte zorgt ervoor dat de bloedvaten nog meer dichtgaan. Het is niet nodig om de navelstreng af te klemmen met een klem of touw. Na zo’n tien minuten is de navelstreng helemaal doorgebrand.
Het stukje navelstreng aan de buik van de baby zal iets langer zijn dan na het doorknippen van de navel. Om te zorgen dat je baby hier geen last van heeft, kun je er een losse knoop inleggen. Het navelstompje zal vervolgens na een dag of 3-7 vanzelf loslaten.
Meer personen betrekken
Sommige mensen kiezen ervoor om de navelstreng met één kaars door te branden, maar het kan ook met meerdere kaarsen. Op die manier kunnen meerdere mensen tegelijk betrokken zijn bij het scheidingsproces. Denk bijvoorbeeld aan de moeder, vader, doula, vroedvrouw, broertjes of zusjes, opa’s en oma’s.
Ziekenhuisbevalling
Het doorbranden van een navelstreng is in Nederland nog niet heel gebruikelijk. Als je in het ziekenhuis bevalt, kan het dan ook zijn dat je het proces daar niet mag uitvoeren. In dat geval kun je ervoor kiezen om de baby en placenta pas bij thuiskomst van elkaar te scheiden.
Bron: Oermoeders van nu Beeld: Shutterstock/Instagram