Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
wijnkaart ouders

Wijnkaart voor ouders: welke soort past bij jouw opvoedsores?

Rebelse kinderen, helse poepluiers, snot op je trui… geen probleem dat wijn niet kan verzachten. Maar welke wijnsoort past het beste bij welke opvoedperikelen?

Advertentie

Er zijn van die dagen dat je je kinderen wel achter het behang kan plakken. Omdat ze strontvervelend zijn of poepexplosies veroorzaken, of zo. Aan het eind van zo’n dag is niets zo fijn als een troostend wijntje, vooral als ‘t ook nog precies past bij de situatie die je zojuist hebt overleefd. Wordt het een frisse riesling of een elegante cabernet?

Merlot bij rebelse kinderen

Ken je dat? Eén kind is de boel flink aan het terroriseren en alsof ze het hebben afgesproken begint de rest van je kroost ineens ook mee te doen. Het resultaat: één groot gekkenhuis. Dat vraagt om een beloning in de vorm van een wijn die je makkelijk wegklokt. Iets wat lekker snel naar beneden gaat. Een merlot, dus. Deze wijn wordt vaak geadviseerd aan beginnende wijndrinkers, omdat hij zacht en licht is. Nu ben jij vast geen beginnende wijndrinker, maar een avond als deze vraagt gewoon om een lekker licht geen-gedoe-wijntje.

Riesling bij poepincidenten

Had je vandaag een heuse poepexplosie bij de hand? Zo eentje die de luier van je baby niet aankon? Waarbij je je afvroeg hoe je in hemelsnaam dat rompertje over z’n hoofd moest krijgen zonder alles eronder te smeren? Dan is een riesling jouw wijn. Die is verfrissend, neigt naar zoet én heeft een lage zuurgraad. Wel zo fijn, gezien het feit dat je voorlopig genoeg zure luchtjes hebt geroken. Ga lekker languit op de bank liggen en geniet van deze lichte wijn, die heerlijk naar zoete appeltjes ruikt.

Chardonnay bij een brutale vlegel

Had je de hele dag te maken met een opstandig schoolkind en kreeg je de ene na de andere belediging naar je hoofd geslingerd? Kun je de woorden ‘jij bent de slechtste moeder ooit’ niet meer hóren? Dan heb je absoluut baat bij een lekker drankje. Met een fijne chardonnay wordt je avond toch nog genieten. Deze zoete wijn heeft volgens kenners een meloenachtige smaak met een subtiel romige hint. Zeg nou zelf: na al die grove taal van vandaag klinkt het woord ‘subtiel’ alleen al hemels, toch?

Advertentie

Sauvignon blanc voor als de muren op je afkomen

Zat je noodgedwongen binnen met een huilerige peuter, die elke gelegenheid aangreep om speelgoed naar je hoofd te gooien? Dan luidt het advies: één à twee glazen sauvignon blanc. Deze wijn heeft een aardse smaak, die wel wat weg heeft van paprika of vers gemaaid gras. Door iets te drinken dat ruikt naar vers groen ben je pijnlijke episodes sneller vergeten (je weet wel, de herinneringen aan speelgoed tegen je hoofd en gebeten worden door een klein monster dat niet stopt tot je huilt).

Cabernet sauvignon voor slonsmomenten

Voel je je allesbehalve aantrekkelijk met je trui vol babyspuug, snot en kwijl? Dan heb je een wijn nodig die ervoor zorgt dat je je even een prinses (of eigenlijk: koningin) voelt. Dat doet een glas cabernet sauvignon, ook wel bekend als de koning van de rode wijnen. Hij is donker, vol én past perfect bij een lekker sappige steak. Ha! Alsof jij tijd hebt om een steak te grillen… Hou het daarom alleen bij het wijntje en geniet van deze koninklijke ervaring (trek wel even een andere trui aan, echte royals drinken geen wijn terwijl het snot van hun kleding druipt).

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Popsugar.com – Beeld: Shutterstock

Advertentie
Redactioneel – Offer – Gezond tijdens en na je zwangerschap

Gezond tijdens en na je zwangerschap

Zwangerschapsvitamines
Shop nu