Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Het eerste badje: zo wordt het écht genieten voor je baby

De meeste baby's worden zo'n 24 uur na hun geboorte voor het eerst gewassen. Een moment waar veel kersverse ouders naar uitkijken, maar waar de meeste baby's niet bepaald blij van worden. Brrr, veel te koud! Een Amerikaans ziekenhuis heeft hier iets op bedacht.

Advertentie

We weten inmiddels dat je een pasgeboren baby beter niet meteen in bad kunt doen. Het witte beschermlaagje dat hij op zijn huid heeft (vernix) heeft namelijk een belangrijke functie: het zorgt dat je baby zijn temperatuur kan reguleren en beschermt de huid van je baby tegen infecties en uitdroging. Bovendien heeft een baby tijd nodig om bij te komen van de bevalling. Het advies is dan ook om zo’n 24 uur te wachten voordat je je baby de eerste keer wast.

Eerste badje

Hoe bijzonder ook, dat eerste badje, de meeste baby’s vinden er niets aan. Niet zo gek, want hij zat maandenlang lekker veilig en warm in jouw buik en nu ligt hij open en bloot in een laagje water of wordt hij gewassen op het aankleedkussen. Hoe lief je het ook doet, de kans is groot dat je baby het op een brullen zet. Niet leuk! Gelukkig is daar wat op gevonden: het ‘swaddle immersion bath’, vrij vertaald: het inbaker-dompelbad.

Zo werkt het

Deze manier van badderen is een idee van een ziekenhuis in Colorado. Tenminste, dat dachten ze. Maar nadat ze het online hadden gezet, bleek dat andere ziekenhuizen het ook al toepasten. Hoe dan ook: het werkt als volgt. Een baby wordt zo’n 24 uur na de geboorte losjes ingebakerd in een doek die vocht opneemt en zo in een badje met water van tegen de 39 graden Celsius gelegd. Vervolgens wordt er steeds een armpje of beentje onder de doek vandaan gehaald, zachtjes gewassen en dan weer ingestopt. Zo blijft de baby lekker warm.

Blije baby’s

Het personeel en de kersverse ouders die deze techniek inmiddels in de praktijk hebben gebracht, zijn super enthousiast over de methode. En uit de cijfers blijkt dat dit ook voor baby’s zelf geldt: maar 38% van de pasgeborenen huilt tijdens deze manier van badderen, terwijl dit met de doorsnee methode 93% was. Lijkt dus een simpele, maar effectieve oplossing, dat ingebakerd badderen. We zijn benieuwd of deze manier al in Nederland wordt toegepast of anders binnenkort wordt opgepikt.

Advertentie

Bron: Babble.com