Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Intieme foto's van je kind delen op social media: bezint eer ge begint

Die lieve badfoto van jullie of dat grappige kiekje in z'n blote billetjes in de tuin. Als trotse ouder wil je zo'n geluksmomentje dolgraag met de wereld delen. Toch goed om even na te denken voordat je dit doet. Niet alleen is de kans groot dat je een lading kritiek over je heen krijgt, er kleven ook risico's aan het delen van dit soort kiekjes op social.

Advertentie

Niks aantrekken van kritiek

Kersverse moeder Roxeanne Hazes hoef je niet meer te vertellen dat sommige posts een tsunami aan reacties opleveren. Deze week was het weer zover. Ze werd op Instagram overspoeld met positieve en negatieve reacties nadat ze een foto had gepost waarop zij en haar zoontje Fender bloot in bad zitten. Verschillende mensen vinden het ‘niks anders dan aandachttrekkerij’ en vinden dat ze ‘dergelijke foto’s voor jezelf moet houden’. Daarentegen zijn andere fans juist enthousiast over de schattige privéfoto. ‘Super mooi en puur. Niks aantrekken van kritiek.’ En: ‘Hallo zeg, het is 2018. Zo’n bescheiden vorm van naaktheid moet kunnen.’ Roxeanne zelf reageerde door opnieuw een intieme foto van haar en de baby te plaatsen met als bijschrift: ‘Niet alle naakte huid is meteen seksueel gerelateerd. Jammer dat hier toch nog zo moeilijk over gedaan wordt.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

night night. 🌛

Een bericht gedeeld door ⚡⚡⚡⚡DOCHTER DRE⚡⚡⚡⚡ (@roxeannehazes) op

Onder de douche

Een paar weken geleden leverde een foto van Ali B waarbij hij met z’n dochtertje Nouri onder de douche staat, ook al een stortvloed aan reacties op. Van ‘mooi’ en ‘superlief’ tot ‘dit kan echt niet’ en ‘de straal van de douche is veel te hard voor zo’n kleintje’.

 

Advertentie
Dit bericht bekijken op Instagram

 

Eerste douche met papa ❤, ik wil niet emo doen …maar ik word hier zo gelukkig van

Een bericht gedeeld door Ali B (@alibspec) op

Je kind in z’n blootje

Nu gaat het in dit geval om bekende Nederlanders, die sowieso al heel wat kritiek te verduren krijgen. Maar ook als je niet bekende bent en een (intieme) foto plaatst van je kind met of zonder jou, kan je rekenen om commentaar. Al zullen je vrienden dit misschien niet zo snel delen in een onaardige reactie. Niet iedereen zit nou eenmaal te wachten op foto’s van jouw blote borst, je kind in z’n nakie of een foto die wel erg privé is. En dan zijn er ook mensen die zich zorgen maken over de risico’s die je neemt als je foto’s van je kind post. Ook als het gaat om heel gewone plaatjes. Goed dus om hier eens over na te denken.

Food for thought

Ben je zelf voorzichtig met het delen van foto’s van je kind. Dat is geen garantie dat je kind niet online te vinden is. Wist je dat van ongeveer 80 procent van de kinderen al voor ze twee jaar zijn online foto’s te vinden zijn? Tegen de tijd dat ze vijf zijn, gaat het gemiddeld zelfs om zo’n 1500 online foto’s per kind. En die foto’s zijn lang niet allemaal gedeeld door de ouders zelf, of met hun toestemming. Overheden en bedrijven mogen dan altijd toestemming aan ouders moeten vragen voor het posten van foto’s van een kind, deze wet geldt niet voor andere ouders of familieleden. En je kan het iedereen verbieden, maar wat doe je als het toch gebeurt? Een rechter zal je vast gelijk geven in verband met privacyrecht, maar een rechtszaak is een lange en dure procedure.

Jouw mening

Kortom, foto’s delen van je kind op social media: het is best een ingewikkelde kwestie en goed om bij stil te staan voordat je een foto – hoe schattig ook – post. Hoe pak jij dit aan? Waar ligt wat jou betreft de grens? Wij zijn benieuwd hoe jij hierover denkt en lezen je reactie graag terug op Facebook.

Bron: AD

Mercy Hiltrop

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapsboxer

Zwangerschapsboxer

Naadloze zwarte boxer met een hoge taille
Vind je hier