Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

iPadscholen blijken geen succes

Het gaat slecht met de iPadscholen van Maurice de Hond. De eerste scholen zijn alweer gestopt met het concept en ruim de helft van de scholen twijfelt om door te gaan. Vooral de hoge kosten schrikken veel scholen af.

Dat blijkt uit onderzoek van Het Onderwijsblad, een uitgave van de Algemene Onderwijsbond (AOb).Het initiatief van Maurice de Hond is volgens het blad veranderd van een idealistisch streven in een commercieel bedrijf.

Advertentie

Leren op de iPad

De eerste Steve Jobsscholen, ook wel iPadscholen genoemd, zijn in het schooljaar van 2013-2014 gestart. In plaats van lesboeken worden iPads gebruikt, waarop kinderen hun eigen programma kunnen volgen. Zo leren de leerlingen zoveel mogelijk op hun eigen niveau en in hun eigen tempo. Vlak na de aftrap gaf de Hond aan dat hij droomde van meer dan 200 iPadscholen in 2016. Dit aantal is echter blijven hangen op 21.

Hoge facturen

Van de basisscholen die bij De Hond zijn aangesloten, twijfelt een derde over de toekomst. Ze zijn verrast door hoge facturen voor software en begeleiding. Voor andere scholen die wilden overstappen, staakten de gesprekken toen de bedragen op tafel kwamen. ‘Gigantische kostenposten werden opgevoerd, voor de inrichting van het systeem, licenties, roosterkosten. Het werd een principiële kwestie. Onderwijsgeld moet zoveel mogelijk naar de leerlingen gaan. Ik kon dit niet meer uitleggen’, verklaart directeur Jan Oosterhof van de Beatrixschool in Steenwijk in het Onderwijsblad.

Nieuwe software

De Hond erkent dat sommige scholen afhaken na het ontvangen van de offerte. Volgens hem is het echter logisch dat er een prijskaartje kaartje hangt aan de nieuwe software die is ontwikkeld. ‘De technologie moet tóch worden gebouwd’, stelt hij. ‘Het lijkt me normaal dat we geld vragen voor de tools die we bouwen. Als je bij een goed doel werkt, krijg je ook salaris.’

BEKIJK OOK: Je iPhone of iPad kidsproof maken doe je zó


MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: AD.nl – Foto: Shutterstock