Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Is het je weleens opgevallen? Jonge baby’s lachen hetzelfde als apen

De lach van een baby doet je hart smelten. Maar is het je weleens opgevallen dat een baby in de eerste vier maanden anders lacht? Onze manier van lachen begint aapachtig en ontwikkelt zich daarna verder.

Als een baby nog in de baarmoeder zit, oefent hij al met gezichtsuitdrukkingen, dus ook met lachen. Dat blijkt uit onderzoeken met bewegende 3D-echo’s. Met dat oefenen gaat je baby in de eerste weken na zijn geboorte nog even door. Vooral in zijn slaap heeft je baby vaak zo’n gelukzalige glimlach op zijn gezicht. Lachen is in het begin meestal een reflex en dus niet aangeleerd. Na een paar weken wordt de lach van je baby een sociale uiting en kun je ook verschillende soorten lachjes zien en horen.

Advertentie

Lees ook: Wanneer gaat een baby lachen?

Het begint met een reflexglimlach

Meestal kan een baby al op de derde dag na zijn geboorte glimlachen. Hoe lief en schattig ook, dit is meestal geen bewuste glimlach maar een reflex – al zijn de meningen onder wetenschappers daar tegenwoordig over verdeeld. Na ongeveer zes weken begint een baby dingen beter te onderscheiden en gaat hij sneller lachen als iemand zijn hoofd dichtbij hem houdt. Het zal niet lang duren voordat hij ook geluid maakt bij het lachen.

Tip: Wil je preciés vastleggen wanneer jouw ‘babyaapje’ zijn of haar eerste echte lachje liet zien? Schaf dan dit mooie ‘Mijn eerste jaar’ invulboek aan.

Baby’s en apen hebben een aanstekelijke lach

Als je goed let op de lach van een baby tot vier maanden, zal het je opvallen dat hij anders lacht dan volwassenen. Volwassenen ademen alleen hardop uit tijdens het lachen, maar een jonge baby ademt zowel uit- als in. En dat doen chimpansees en bonobo’s ook. Er zijn bovendien meer overeenkomsten. Apen produceren minder geluid bij het lachen dan baby’s, maar ze hebben ook die karakteristieke aanstekelijke lach van een jonge baby.

Say cheese

Onderzoeker Mariska Kret van de Universiteit Leiden deed onderzoek naar de lach van baby’s en apen. Ze vroeg 115 mensen – onder wie vijftien klankexperts – om te luisteren naar geluidsfragmenten van lachende kinderen tussen de drie en achttien maanden oud. De conclusie was duidelijk: baby’s tot vier maanden lachen hetzelfde als een volwassen mensaap. Ze ademen veel meer tijdens het lachen. Na die vier maanden ontwikkelt de lach zich verder: oudere kinderen ademen dan alleen nog uit tijdens het lachen.

Onderzoek: glimlach pasgeboren baby geen reflex, maar hartstikke echt

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Scientias – Beeld: Getty Images