Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Is je kind wagenziek? Laat hem gamen achterin

Is jouw kind snel misselijk in de auto? Dat kan best onhandig zijn en bovendien is het heel vervelend voor je kind. Maar wist je dat het helpt om een computerspelletje te spelen achterin? Hoe dat precies zit, lees je hier.

Als je een kind met wagenziekte hebt, zie je al mijlenver aankomen dat het weer misgaat tijdens een autorit: je kind wordt steeds stiller, krijgt een bleek gezicht en gaat gapen. Voor je het weet, moet hij overgeven. Arm kind. Heb je al van alles geprobeerd tegen die wagenziekte – van pilletjes tot armbandjes – en werkt niets? Dan is een computerspel misschien de oplossing.

Advertentie

Autobewegingen

Gamen is een manier om te voorkomen dat je kind last krijgt van wagenziekte. Als hij in de auto een computerspelletje doet, drukken zijn hersenen de storende prikkels van de autobewegingen weg. Het werkt beter dan een boekje lezen of een film kijken, omdat je in gamen volledig opgaat. Bovendien zien je ogen bij het lezen van een boekje alsnog stilstaande letters terwijl het evenwichtsorgaan doorgeeft dat je in beweging bent. En dat is nou net de oorzaak van reisziekte, het contrast tussen stilte en beweging.

Tip! Deze populaire games zijn nu scherp geprijsd

Evenwichtsorgaan

Wagenziekte wordt veroorzaakt door een ‘conflict’ tussen de ogen en het evenwichtsorgaan, dat orgaan zit in je oor. Als je in een auto zit, verplaats je je snel terwijl je stilzit. Je ziet een niet-bewegende binnenkant van de wagen, maar toch zijn er bochten, heuvels en verkeerslichten. Dat is gek. Daarom heeft een bestuurder er geen last van, die ziet die bewegingen wel en anticipeert op versnellingen en bochten.

Lees ook: Experts waarschuwen: een autostoeltje en dikke winterjas gaan niet samen

Baby’s

Baby’s hebben nooit last van wagenziekte. Herman Kingma is hoogleraar klinische vestibulogie (evenwichtskunde): ‘Baby’s zijn er meestal ongevoelig voor, omdat ze nog niet weten wat normaal is. Zodra jonge kinderen gaan lopen, ontstaat het probleem. Je evenwichtsorgaan voelt in de auto het verschil niet meer tussen een constante snelheid en stilstaan, maar de ogen ervaren dat wel. De één heeft sneller last van dat verschil dan de ander.’

Vering

Naast gamen kan ook het aanschaffen van een andere auto helpen. Het is een wat radicale oplossing, maar misschien handig om in gedachten te houden als er toch een nieuwe auto moet komen. Een wagen met een stugge vering vermindert het zweverige gevoel. Hoogleraar Kingma: ‘De kunst is om een auto te vinden die de trillingen op het wegdek onderdrukt en tegelijkertijd geen zweverig gevoel geeft in de bochten en bij tempowisselingen.’

Hier meer tips tegen reisziekte

Bron: Gezondheidenco – beeld: Shutterstock