Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Is jouw baby ook de hele dag aan het wijzen? Dit is waarom

Die, die… die! Als je baby zo tussen de 9 en 14 maanden is begint hij van alles en nog wat aan te wijzen. Wetenschappers hebben zich lang afgevraagd waarom wij mensen dit als enige zoogdieren al van baby af aan doen. In Duitsland denken ze nu het antwoord gevonden te hebben.

Met een reeks slimme, opvallend en laagdrempelige proefjes hebben Duitse wetenschappers het mysterie eindelijk ontrafeld. Het gebaar is een soort aanraken op afstand, menen de onderzoekers.

Advertentie

Lees ook: Communiceren met je kind zonder te praten

Aandacht

‘Het gebaar wordt geproduceerd alsof het pogingen zijn om iets aan te raken’, verklaart het team in een toelichting. De Duitse onderzoekers denken dat het allemaal begint als baby’s vanaf een maand of zes hun omgeving gaan bevoelen. Met hun wijsvinger. ‘Ze ontdekken dat ze de aandacht van hun ouders kunnen trekken, omdat ouders kijken naar wat ze aanraken. Daarna beginnen baby’s te gebaren alsof ze iets op afstand aanraken, om de aandacht van hun ouders op die objecten te vestigen’, stelt het team.

Universeel

Het wijzen noemen de wetenschappers ‘het eerste puur informatieve gebaar dat kinderen produceren’. En het is bovendien universeel: in alle culturen beginnen baby’s rond dezelfde tijd te wijzen. Ook legt het ‘het fundament voor taalverwerving’, schrijft het team in Science Advances. Kinderen die later beginnen te wijzen, zijn dan vaak ook langzamer in hun taalontwikkeling.

Lees ook: Taalontwikkeling van je baby: zo stimuleer je dat

Bron: De Volkskrant Beeld: Shutterstock