Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Ivf heeft meer kans van slagen

Eén op de 36 baby’s die in 2013 in Nederland werd geboren, was een ivf-kind. Dat is ongeveer hetzelfde als het jaar daarvoor, maar het aantal behandelingen lag wel 10% lager. Reden: verbeterde laboratoriummogelijkheden.

Advertentie

Dit blijkt uit een onderzoek van Jesper Smeenk, de gynaecoloog die de cijfers bijhoudt voor Nederland. In totaal werden er vorig jaar iets meer dan 4700 ivf-baby’s geboren, wat grofweg 1 kind per schoolklas is.

Wat is ivf?

Bij ivf worden eicellen in een laboratorium bevrucht met zaadcellen. Daarna worden 1 of 2 levensvatbare embryo’s teruggeplaatst in de baarmoeder, in de hoop op een zwangerschap. De embryo’s die overblijven worden ingevroren, om eventueel later teruggeplaatst te worden.

Twee- en drielingen

In 2013 werden 230 tweelingen en zes drielingen geboren uit ivf. Deze drielingen zijn ontstaan nadat een van de twee teruggeplaatste embryo’s gesplitst was. ‘Daardoor ontstaan een twee-eiige tweeling en een eeneiige tweeling in een keer’, legt Smeenk uit.

Grotere kans in Amsterdam

De kans om met behulp van ivf zwanger te worden is het grootst bij het Amsterdamse VUmc (40 tot 45 %) en het kleinst bij het UMCG in Groningen (16 tot 22%). Toch moeten we hier volgens Smeenk geen overhaaste conclusies uit trekken: ‘Het kan zijn dat een centrum laag scoort omdat zij meer ‘’moeilijke’’ vrouwen behandelen: dus bijvoorbeeld vrouwen die al iets ouder zijn, of die om religieuze redenen geen embryo’s willen invriezen. Bij dit soort groepen ligt het allemaal net iets ingewikkelder’.

Advertentie

Laboratorium heeft sleutelrol

Volgens Smeenk kan een lage score ook te maken hebben met de laboratoriumtechnieken die er worden gebruikt. Hij weet dit uit eigen ervaring: 2 jaar geleden lag het aantal zwangeren na een ivf-behandeling in ‘zijn’ Elisabeth ziekenhuis lager dan normaal. ‘Een aantal veranderingen in laboratoriumtechnieken die we toen recentelijk hadden doorgevoerd, hebben we teruggedraaid’. Met effect: het Tilburgse ziekenhuis staat inmiddels weer in de top 3.

Auteur: Erandi Godinez- Bron: AD – Foto: iStock

 

Lees ook:

IVF, ICSI: Wat vergoedt je verzekering?

Vruchtbaarheidsbehandeling: ICSI

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Advertentie

KID: kunstmatige inseminatie donorsperma

Anders zwanger worden: eiceldonatie