Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby boertje

Je baby een boertje laten doen: wel of niet nodig?

Als je net bent bevallen, vliegen de goedbedoelde adviezen je vaak om de oren. Een van die tips: laat je baby altijd een boertje doen na het drinken van melk. Maar is dit wel echt nodig? Onderzoeker en moeder Bhavneet Barti zocht het uit.

Advertentie

Bhavneet Bharti vond het erg lastig om een boertje uit haar baby te krijgen. Ze bleef ’s nachts minutenlang op de rug van haar baby kloppen, maar zonder resultaat. ‘Ik hoorde ook soortgelijke verhalen van andere ouders’, zegt Barthi. Daarom ging ze op onderzoek uit.

Koliekaanvallen

Bharti en haar collega’s riepen 71 kersverse moeders op. De helft van de moeders kreeg het advies om haar baby te laten boeren, de andere helft niet. In de 3 maanden die volgden hielden de moeders het aantal koliekaanvallen bij, dus hoe vaak hun baby’s pijn leken te hebben, overmatig huilden en ontroostbaar waren.

Minder vaak spugen

De resultaten waren opvallend. De baby’s die een boertje lieten, huilden niet minder dan de baby’s die geen boertje lieten na het drinken van melk. Ook bleken de baby’s die wel boerden, vaker te spugen: ongeveer 8 keer per week. De baby’s die niet boerden, spuugden slechts 3 à 4 keer per week.

Generatie op generatie

Maar waarom geven artsen, verloskundigen en kraamvrouwen dan zo vaak het advies om een kind te laten boeren? Mogelijk is het een advies dat van generatie op generatie wordt overgedragen, maar waar verder weinig wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan.

Advertentie

Twijfel

‘Ik vraag me sterk af of boeren bewezen voordelen heeft’, reageert refluxspecialist Jenifer Lightdale van de universiteit van Massachusetts. ‘Het is goed dat de vraag gesteld wordt waarom we onze kinderen een boertje laten doen en of het wel echt nodig is.’

Meer onderzoek

Toch is het nog iets te voorbarig om gelijk te stoppen met je baby te laten boeren. Aan het onderzoek van Barthi deden namelijk slechts 71 moeders mee. Het zou eigenlijk nog verder onderzocht moeten worden met een groter testpanel.

BEKIJK OOK: Baby laat scheetjes in wasbak

MEER LEZEN?

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Wiley Online Library – Foto: Shutterstock

Redactioneel – Offer – zwangerschapstest

Zwangerschapstest

Betrouwbaar en snel
Vind je hier