Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Je kind bij de bevalling van een broertje of zusje? 6 tips

Als je al moeder bent en binnenkort opnieuw gaat bevallen, kun je ervoor kiezen om niet alleen je partner en de verloskundige of gynaecoloog aan je bed te hebben, maar ook je oudste kind(eren). Twijfel je of weet je zeker dat je dit wilt: goed om hier even bij stil te staan.

Advertentie
 1. Leeftijd van je kind

  Je zou het misschien niet denken, maar oudere kinderen vinden een bevalling vaak een stuk griezeliger dan een peuter van twee of drie jaar. Zij zijn zich meer bewust van het hele gebeuren en begrijpen ook beter dat hun moeder pijn heeft. Je kunt met een wat ouder kind het beste gewoon overleggen of hij erbij wil zijn.

 2. Praat over de bevalling

  Als jij je oudste kind er graag bij wil hebben en hij wil dat ook, leg dan wel eerst duidelijk uit wat er tijdens de bevalling gebeurt en maak daar eventueel zelfs bewegingen en geluiden bij. Vertel je kind verder dat bevallen pijn doet en dat hij bloed kan zien, maar dat dit er nou eenmaal bij hoort en hij zich daarover geen zorgen hoeft te maken. Vergeet ook niet te vermelden dat een bevalling behoorlijk lang kan duren. Je kunt je kind eventueel ook een filmpje van een bevalling laten zien, zo weet hij alvast wat hij ongeveer kan verwachten.

  Lees ook: Dit kun je doen ter voorbereiding van de bevalling

 3. Neem zelf de beslissing

  Bevallen: de één ziet er enorm tegenop en de ander laat het allemaal op zich afkomen. En zo is het ook met de beslissing of jij je kind bij de bevalling wilt hebben of niet. De één moet er niet aan denken en de ander wil het liefst alle kinderen, haar partner én ouders aan haar bed hebben staan. Als je twijfelt, overleg dan met een goede vriendin of je moeder. Maar let op: het is beter om niet met té veel mensen te overleggen. Al die verschillende meningen maken het nemen van een beslissing alleen maar ingewikkelder.

 4. Zorg voor afleiding

  Heb je besloten dat je je kind erbij wilt hebben en is de bevalling aan de gang, geef je kind dan taakjes. Uiteraard kan je partner of de verloskundige dit ook doen als jij ligt te puffen. Zo is zijn aandacht even afgeleid van jou en voelt hij zich nuttig. Vraag hem bijvoorbeeld om een glaasje water te halen of een koekje voor wat extra energie. Je kunt ook het favoriete speelgoed van je kind klaarzetten. Dan kan hij lekker spelen als het hem te lang duurt of het even teveel voor hem is.

  Advertentie
 5. Maak een plan B

  Een bevalling verloopt zelden volgens plan. Denk dus van tevoren na over de mogelijke scenario’s. Wat doe je bijvoorbeeld als je opeens naar het ziekenhuis moet en toch niet thuis kunt bevallen? Neem je je kind mee of bel je dan liever iemand die op hem kan passen? En wat als de weeën midden in de nacht beginnen? Maak je dan je kind wakker om de bevalling van begin tot eind mee te maken? Heb je samen met je partner besloten in welke situaties jullie kind er wel of juist niet bij zal zijn, bespreek dit dan met je zoon of dochter. Zo voorkom je teleurstelling als het anders loopt.

 6. Oppas achter de hand

  Iemand achter de hand hebben die je kind kan ophalen of kan komen oppassen tijdens de bevalling, is sowieso een goed idee. Niet alleen in het geval van bovengenoemde voorbeelden, maar het kan ook zijn dat jij of je kind spijt hebben van de beslissing. Misschien leidt de aanwezigheid van je oudste kind(eren), je teveel af waardoor je je niet genoeg kunt ontspannen tijdens het opvangen van de weeën. Of misschien vindt je kind het allemaal toch te heftig of te lang duren. Wel zo fijn als je dan iemand achter de hand hebt die je kind(eren) kan opvangen.

Lees ook:

Fotoserie: 12 x moeders die hun dochters helpen bij bevalling

Reactie van kind op nieuwe baby al vóór de bevalling te voorspellen

 

Bron: Babycenter.com.au, Beeld: Shutterstock

Advertentie
Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop