Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Je kind op een leugen betrappen: het valt niet mee

Weet jij ook zeker dat je het direct zou zien als je kind liegt? Dit kan nog weleens tegenvallen. Volgens onderzoek zitten volwassenen er namelijk in 52% van de gevallen naast.

Advertentie

De meeste volwassenen weten het zeker: een leugentje bij hun kind zouden ze zó herkennen. Maar uit een onderzoek gepubliceerd in Law and Human Behaviour blijkt dat zij zichzelf ernstig overschatten. In 45 experimenten onder bijna 10.000 kinderen en volwassenen, blijken meerderjarigen grote moeite te hebben om leugens bij kinderen te ontdekken.

Kinderuitspraken

In slechts 47,5% van de gevallen wisten volwassenen een leugentje te herkennen. Dat is zelfs iets slechter dan door te gokken (50/50). Volwassenen waren wel iets beter in het schatten op waarheid van kinderuitspraken: in bijna 64% van de gevallen konden volwassenen correct aanwijzen wanneer een kind de waarheid sprak.Volwassenen die nooit met kinderen werken, waren wel een tikkeltje slechter in het herkennen van leugens dan politieagenten, leerkrachten of maatschappelijk werkers.

Politieverhoor

Het onderzoek werd gedaan om het politieverhoor te verbeteren bij jonge kinderen. Kinderen moeten regelmatig als getuigen verschijnen of een bekentenis afleggen en daarbij kan een leugen slecht uitpakken voor de rechtspraak.

BEKIJK OOK: Gesnoept? Van de cupcakes? De jongen in deze video weet er echt niets van…

Advertentie

LEES OOK: 

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Apa Psycnet – Beeld: Shutterstock