Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Je onvruchtbaarheid delen op social media: taboe of niet?

Op Facebook lijkt het soms wel zwangerschapsaankondigingen te regenen. Maar wat doe je als je te horen hebt gekregen dat je onvruchtbaar bent? Is zulk nieuws delen taboe? De Amerikaanse Whitney en Spencer Blake vinden van niet en maakten speciaal voor social media ‘onvruchtbaarheidsaankondigingen’.

Advertentie

Het Amerikaanse stel begrijpt dat het onderwerp ‘onvruchtbaarheid’ gevoelig en vaak pijnlijk is. Dat hebben Whitney en Spencer aan den lijve ondervonden omdat ze jarenlang vruchtbaarheidsbehandelingen ondergingen, terwijl bevriende stellen in hun omgeving een eigen gezin startten.

Onvruchtbaarheid-1

Ondanks verdriet blijven lachen

Ze willen met hun aankondigingen het taboe rond het openlijk praten over vruchtbaarheidsproblemen te doorbreken én mensen te laten lachen om hun toch wel confronterende foto’s. ‘Want ondanks alle pijn en verdriet hebben we de afgelopen jaren samen altijd geprobeerd te blijven lachen. Om elkaar en om de situaties waarin je verzeild raakt als je in de medische molen terechtkomt,’ vertelt Whitney.

Draai het eens om

Een tijd geleden bespraken ze samen hoe het voelt om de zoveelste zwangerschapsaankondiging op social media voorbij te zien komen. ‘Horen en zien dat mensen in je omgeving wel een kind krijgen, is ontzettend confronterend. Voor mij zijn dat misschien wel de pijnlijkste momenten. Toen we erover praatten, kwamen we op het idee om de bekende foto-aankondigingen een andere draai te geven en zo ook ons verhaal over onvruchtbaarheid te vertellen en te delen.’ De bedoeling is niet om te provoceren, maar om het luchtig te houden. In eerste instantie voor zichzelf.

Advertentie

Vanuit perspectief man verteld

Spencer: ‘De meeste dingen die je online leest over onvruchtbaarheid zijn vanuit de beleving van vrouwen. En dat is natuurlijk logisch. Eén van de redenen hoe ik met deze situatie heb kunnen dealen, is om er enigszins open over te zijn. Met humor. Niet dat ik er alles over wil delen en ik wil ook niet te persoonlijk worden, maar Whitney en ik hebben op deze manier een weg gevonden om onze moeilijkste momenten met mensen te delen die dichtbij ons staan.’

Spencer en Whitney zijn inmiddels ouders van twee zoons, die ze adopteerden.

Bekijk hieronder de fotoserie:

Onvruchtbaarheid
Onvruchtbaarheid

Onvruchtbaarheid
Onvruchtbaarheid

Onvruchtbaarheid
Onvruchtbaarheid

Advertentie

Auteur: Priscilla Borgers – Bron: Popsugar – Foto’s: Spencer and Whitney Blake