Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Jonge ouders moeten mentaal voorbereid worden op komst baby’

Volwassenen die voor het eerst een kind verwachten moeten mentaal worden voorbereid op de komst van hun baby.

Advertentie

Het is een voorstel van PvdA en ChristenUnie, dat maandag is ingediend.

Eerste maanden zijn cruciaal

Door middel van het invullen van een vragenlijst en het uitvoeren van oefeningen, worden aanstaande ouders geïnformeerd waarom het zo belangrijk is om bijvoorbeeld te stoppen met roken, en andere praktische tips. Stuitten de ouders op problemen? Dan moet de verloskundige of het consultatiebureau hen daarbij helpen. Ook hopen de politieke partijen dat psychische problemen – denk aan alcohol- of drugsgebruik – dankzij de vragenlijst tijdig aan het licht komen.

Relatiecrisis voorkomen

De eerste drie maanden zijn cruciaal in de ontwikkeling van een kind, en is tevens de meest lastigste periode voor first time ouders. Uit onderzoek blijkt dat 83 procent van de ouders na de geboorte van hun eerste kind in een relatiecrisis verkeren. Het voorstel moet daar verandering in brengen.

Goede voorbereiding is het halve werk

‘Een goede voorbereiding op de veranderende rol van partner naar ouder is het halve werk,’ laat Joël Voordewind van de ChristenUnie weten. PvdA-collega Loes Ypma voegt toe: ‘Het is van groot belang dat er zo vroeg mogelijk een flinke steun in de rug komt voor kinderen en gezinnen die een minder makkelijke start maken.’ En moet de schroom om te praten over relatieproblemen zo snel mogelijk worden overwonnen.

Advertentie

BEKIJK OOK: Dit gebeurt er in de eerste 9 weken van je zwangerschap

MEER LEZEN?

Auteur: Marjolein Schel – Bron: AD – Beeld: Shutterstock