
Jongens die zich misdragen op school verdienen later minder
Uit een langlopend onderzoek van 31 jaar blijkt dat er behoorlijke financiële consequenties kunnen zitten aan het gedrag van jongens op school. Zo blijken zesjarige jongens die zich op school vaak misdragen, tegen de tijd dat ze volwassen zijn gemiddeld zo’n vijftienduizend euro per jaar minder te verdienen dan leeftijdsgenoten.
Het grootschalig onderzoek is sinds 1984 uitgevoerd door meerdere universiteiten wereldwijd, waaronder de Carnegie Mellon universiteit, de universiteit van Montreal en het University College Dublin. Voor het onderzoek is aan verschillende leerkrachten in het lager onderwijs gevraagd om in jongens uit hun klas een score te geven op het vlak van onoplettendheid, hyperactiviteit, agressie, opstandigheid en prosociaal gedrag (of ze anderen helpen, goed meewerken en delen). Daarbij werd rekening gehouden met het IQ van de jongens en het opleidingsniveau, het inkomen en de relatiestatus van hun ouders.
Jaarsalaris
Na 31 jaar konden de onderzoekers concluderen dat de jongens die op de verschillende vlakken slecht scoorden, gemiddeld zo’n vijftienduizend euro per jaar minder verdienen in hun latere leven dan de kinderen die wel goed scoorden. Daartegenover staat dat wie als kind vooral op prosociaal gedrag goed scoorde, later gemiddeld tienduizend euro per jaar meer verdient.
Aanpakken
Volgens de onderzoekers komen de resultaten overeen met die van eerdere studies. ‘Daarbij werd ook al bewezen dat een lager inkomen als volwassene vaak geassocieerd kan worden met de aandachtsspanne, hyperactiviteit en agressiviteit in de kindertijd. Het is wel de eerste keer dat bewezen is dat een positieve score op prosociaal gedrag op latere leeftijd zo’n gunstig effect kan hebben.’ De onderzoekers wijzen daarom op het belang om deze ‘problemen’ al op vroege leeftijd aan te pakken, zodat de kinderen er op latere leeftijd geen hinder van ondervinden.
Bron: Het Laatste Nieuws Beeld: Shutterstock