Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Jongens fijngevoeliger dan meisjes bij geboorte

Jongens zijn bij de geboorte gevoeliger voor stressfactoren dan meisjes, althans dat stellen onderzoekers. Hierdoor zijn ze minder weerbaar en fijngevoeliger.

Advertentie

Fijngevoeliger

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Michigan. De verklaring is simpel: baby’s van het mannelijke geslacht worden geboren met minder stoffen die stress reguleren, in tegenstelling tot meisjes. Ook groeit een deel van het babybrein dat verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van emoties bij jongens trager.

Ook leuk: 9 dingen die je vast herkent als je alleen maar zoons hebt

Minder stoffen tegen stress

Omdat jongens geboren worden met minder stoffen die weerstand bieden tegen stressfactoren, is de kans groter op het ontwikkelen van neuropsychiatrische problemen. Ook ervaren jongens in tegenstelling tot meisjes meer frustratie als ze 6 maanden oud zijn en reageren ze heftiger op stressprikkels als ze 12 maanden oud zijn.

Meer lezen: De verschillen tussen jongens en meisjes, wat is aangeboren en wat niet?

Advertentie

Liefde, knuffels en aandacht

Overigens is het niets om zorgen over te maken, benadrukt psycholoog Schore van de universiteit. Wel is het goed om bewust van te zijn, dat ook jongens behoefte hebben aan geruststelling. Te veel vertroetelen kan nooit kwaad, zeggen de onderzoekers. Geef dus zowel aan aan een jongen als meisje veel liefde, knuffels en aandacht, dan komt het helemaal goed. Hier meer redenen waarom knuffelen met je kind zo belangrijk is. 

Video: zo geef je een baby een massage

Bron: HLN – Beeld: Shutterstock