Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Jongensbaby’s duurder dan meisjes

Jongensbaby’s in Nederland blijken 700 euro meer aan zorg te kosten dan meisjesbaby’s. Vooral de hogere kans op vroeggeboorte onder jongetjes blijkt hierbij een belangrijke rol te spelen.

Advertentie

Dit blijkt uit een onderzoek van 24Baby.nl op basis van cijfers van de zorgverzekeraars. Jongetjes blijken in hun 1e en 2e levensjaar gemiddeld zo’n 4118 euro aan zorgkosten te maken; bij meisjes is dat zo’n 3432 euro.

Vroeggeboorte

Het verschil in zorgkosten wordt grotendeels verklaard doordat jongetjes 14% meer kans hebben om te vroeg geboren te worden dan meisjes. Vroeggeboorte kan leiden tot ademhalingsproblemen en complicaties ten aanzien van vitale organen en bloedsomloop.

Betere ontwikkeling organen

Daarnaast ondervinden jongetjes vaker dan meisjes problemen met hun gezondheid wanneer ze te vroeg geboren worden. Dit komt doordat meisjes zich sneller ontwikkelen in de baarmoeder, waardoor de longen en andere organen groter en beter ontwikkeld zijn dan bij jongetjes. Dit blijkt uit een onderzoek van neonatoloog professor J. Lawn in 2013.

Blaasproblemen en diabetes

Ook krijgen jongetjes vaker te maken met specialistische zorg in verband met blaasproblemen en diabetes. Daarnaast kan er voor jongetjes een wens (of medische noodzaak) bestaan voor een besnijdenis.

Advertentie

Zorgkosten gedekt

Aanstaande ouders hoeven zich echter geen zorgen te maken over het verschil in zorgkosten tussen jongens en meisjes. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd met een van de ouders. Hiervoor moet de baby wel binnen 4 maanden na de geboorte zijn aangemeld bij de zorgverzekeraar.

Auteur: Erandi Godinez 

 

Lees ook:

Wat kost een kind?

Alles over vroeggeboorte