Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: jongste kind beïnvloedt hoe empathisch zijn grote broer of zus is

Heb je meer dan één kind en denk je dat de jongste vooral veel leert van z’n grote broer of zus en van jou? Dat gaat vast voor veel dingen op, maar niet als het gaat om empathie. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de benjamin van het gezin hier een belangrijke rol bij speelt.

Advertentie

Tijdens een onderzoek van de universiteit van Calgary werden 452 broers en zussen tussen de achttien maanden en vier jaar oud gevolgd. Wetenschappers filmden hoe het er bij hen thuis aan toeging en lieten hun moeders een vragenlijst invullen. Ook werd het empathisch vermogen van de kinderen gemeten aan de hand van hun gedrag en gezichtsuitdrukkingen op het moment dat een volwassen onderzoeker deed alsof hij pijn had of iets stuk maakte.

Meer empathie

Anderhalf jaar later werden de kinderen opnieuw onderzocht. Tot hun verrassing bleek het empathisch vermogen van de kinderen te zijn toegenomen. Onderzoeker Marc Jambon: ‘Hoewel we dachten dat vooral ouders en oudere broers en zussen de grootste invloed hebben op kinderen, blijkt uit de studie dat jongere en oudere broers en zussen elkaar positief beïnvloeden.’ Schelen je kinderen meer dan achttien maanden in leeftijd, dan is de invloed het grootst volgens de onderzoekers.

Dit zegt de plaats in het gezin over het karakter van je kind. 

Uitzondering

Er blijkt trouwens wel een wonderlijke uitzondering te zijn: bestaat een gezin uit een oudere dochter en jongere zoon, dan lijken ze elkaar niet of nauwelijks te beïnvloeden in de mate van empathie. Hoe dit precies zit, weten onderzoekers niet. Zij hopen dan ook dat er in de toekomst meer onderzoek wordt gedaan naar dit vraagstuk.

Bron: The Huffington Post – Beeld: Shutterstock