Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Is jouw kind een echte sloddervos? Dan is hij waarschijnlijk heel slim!

Ligt jouw woonkamer regelmatig bezaaid met speelgoed? En is de slaapkamer van je kind één grote bende? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Volgens onderzoekers hebben slordige mensen namelijk één ding met elkaar gemeen: en dat is intelligentie!

Advertentie

Slordige mensen blijken uit verschillende onderzoeken namelijk vaak heel slim te zijn. En dat geldt ook voor kinderen! Hier vijf redenen waarom slimmeriken vaak ook sloddervossen zijn en vice versa.

1. Hoofd te vol om na te denken over huishoudelijke klusjes

Als je kind in zijn hoofd constant bezig is met allerlei plannen en ideeën, dan is er natuurlijk niet genoeg ruimte in zijn hoofd voor alledaagse klusjes zoals de vaatwasser uitruimen. Denk je dat Einstein tijdens het bedenken van zijn relativiteitstheorie tijd had om zijn sokken in de wasmand te gooien of het aanrecht op te ruimen? Precies.

Tips: huishoudelijke klusje geschikt per leeftijd.

2. Het maakt hem niet uit wat anderen denken

Veel van onze gewoontes op het gebied van hygiëne en persoonlijke verzorging zijn gebaseerd op sociale normen en onze behoefte om geaccepteerd te worden door anderen. We vinden het zó belangrijk wat andere mensen denken, dat we ons aanpassen aan datgene wat sociaal geaccepteerd is. Mensen en kinderen die slordig zijn hebben hier geen last van: ze hebben wel belangrijkere dingen aan hun hoofd dan opruimen of hun kleding in de wasmand gooien.

Advertentie

3. Hij heeft er simpelweg geen tijd voor

Laten we eerlijk zijn: je kamer opruimen of al het speelgoed in de bak doen, kost tijd. En die kostbare tijd besteden slimme kinderen liever aan andere dingen. Het afmaken van dat gigantische Lego-kasteel of het lezen van een boek bijvoorbeeld. Probeer daarom even tot tien te tellen als je kind wéér zijn kamer niet heeft opgeruimd, de kans is namelijk groot dat hij met iets veel belangrijkers bezig is. Nou ja, in zijn ogen dan.

Lees ook: Zo leer je je kind zijn kamer opruimen

4. Geen aandacht voor de omgeving

Slimme kinderen zijn zo diep in gedachten verzonken, dat ze zich totaal niet bewust zijn van hun omgeving. Al hun aandacht gaat naar datgene waar op dat moment hun interesse ligt, en de rest is volkomen onbelangrijk. Die uitgetrapte schoenen midden in de woonkamer? Niet gezien. De limonadevlekken op de bank? Niet opgevallen.

5. Snel verveeld

Intelligente kinderen hebben vaak een hele korte aandachtsspanne: als iets niet uitdagend genoeg is, dan gaan ze zich vervelen. Het is dan ook niet zo raar dat alledaagse klusjes zoals tafeldekken, de vaatwasser uitruimen of de vuilnis buiten zetten véél te saai voor je kind zijn. Dit is natuurlijk geen reden om je kind voortaan geen huishoudelijke klusjes meer te laten doen, maar dan weet je in ieder geval waarom hij altijd zo tegenstribbelt.

Kun jij wel wat hulp bij je huishoudelijke taken gebruiken? Lees hier vanaf welke leeftijd kinderen kunnen meehelpen.

Bron: Learning Mind. Beeld: Shutterstock