kant en klare maaltijden

Jumbo's nieuwe kindermaaltijden: handig, maar te zout

Het liefst zet je je kind elke avond een verse en gezonde maaltijd voor, maar in de praktijk is dit niet altijd haalbaar. Herkenbaar? Supermarktketen Jumbo springt hier handig op in en verkoopt nu speciale kant-en-klaarmaaltijden voor kinderen tussen de één en vijf jaar. Maar of we daar nou zo blij mee moeten zijn?

De maaltijden zijn bedoeld voor ouders die weinig tijd hebben om te koken, maar tóch hun kind een gezonde maaltijd willen voorschotelen, zo legt Jumbo uit. Handig? Zeker. Maar veel voedingsdeskundigen zijn niet zo enthousiast over het initiatief: de maaltijden zouden namelijk te veel zout bevatten.

Advertentie

Niet onder de indruk

De kindermaaltijden worden al verkocht in een vestiging in Noord-Brabant en liggen binnen een paar maanden in meer winkels. De maaltijden zijn samengesteld door de Britse Annabel Karmel, die een kindervoedingsimperium heeft ter waarde van tien miljoen pond. Volgens Karmel is niet iedere peuter onder de indruk van puree in een potje. Vandaar dat ze maaltijden ontwikkelde voor kinderen, waarvan er bij Jumbo straks achttien worden verkocht, zoals ‘Spaghetti bolognese met verborgen groenten’ en ‘Moeders visquiche’

Slecht voor nieren

Volgens Jeroen de Baaij, magnesiumonderzoeker aan het Radboud UMC, zit er te veel zout in de maaltijden van Karmel, zeker voor kinderen van één jaar. ‘Te veel zout is slecht voor de nieren en heeft invloed op de smaakontwikkeling van kinderen.’ Het Voedingscentrum raadt kant-en-klaarmaaltijden voor kinderen ook af, omdat er bijna altijd te veel zout in zit.

Gezonde kindervoeding

Fred Brouns, hoogleraar innovatie gezonde voeding, zegt dat kant-en-klare maaltijden best een kwalitatief goed kunnen zijn voor verse voeding. ‘Maar er kunnen natuurlijk ook slechte voedingsstoffen in zitten, net zoals ouders slechte dingen kunnen meegeven aan hun kinderen.’ Goed de ingredienten op de verpakking checken dus.

Het verbaast Brouns niet dat de maaltijden komen overwaaien uit het Verenigd Koninkrijk. ‘Het is daar al jaren een groot probleem dat kinderen slecht eten. Ze ontbijten bijvoorbeeld thuis niet en krijgen op school een ongezonde lunch. Er ontstaat een nichemarkt voor gezonde kindervoeding. Daarnaast groeit de markt voor kant-en klaar maaltijden overal ter wereld.’

Eerdere poging

In 2013 introduceerde Jumbo ook al kant-en-klaarmaaltijden voor kinderen. Die waren bedoeld om overgewicht tegen te gaan. Jumbo is echter op een gegeven moment met de verkoop hiervan gestopt. Waarom is niet duidelijk.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Volkskrant – Beeld: Shutterstock