door

Kamer wil dat kind naam van beide ouders kan krijgen

Waarom moet je één achternaam kiezen als een kind van twee mensen komt? Nu is het zo dat ouders kunnen kiezen welke achternaam hun kind krijgt: of de naam van de vader, of die van de moeder. Maar de meerderheid van de Kamer wil dat de regels op dat punt gemoderniseerd worden.

De Tweede Kamer wil dat kinderen bij de geboorte de achternaam van allebei de ouders moeten kunnen krijgen. De motie van D66 over de dubbele namenplan kreeg steun van coalitiepartner VVD en de oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, 50Plus en Denk.

Advertentie

Petitie

Aanleiding voor de motie was een petitie over dit onderwerp waar de zwangere Laura Kraak het initiatief voor nam. ‘Ik vind het niet goed dat de regering beslist dat ik moet kiezen tussen of de naam van mijn vriend, of mijn eigen naam’, zegt ze. ‘Als je voor alle twee kunt kiezen, dan is het gelijkwaardiger.’ Het het haar lukte om tienduizend handtekeningen op te halen. ‘Best wel veel’, zegt ze trots. Zeker gezien het feit dat op dit moment minder dan tien procent van de kinderen de naam van de moeder krijgt. ‘Langzaamaan zijn we aan het veranderen naar meer gelijkwaardigheid. Het is iets nieuws, het zit nog niet in onze traditie.’

Europa

In veel Europese landen is de optie van een dubbele achternaam er al, zoals in Frankrijk, België, Verenigd Koninkrijk en Spanje. ‘Wij zijn nu het slechtste jongetje van de klas, samen met Duitsland’, zegt Kraak.

Muntje

Al riep de meerderheid van de Kamer het kabinet op om nog dit jaar met een wetsvoorstel te komen, het kan nog wel een tijd duren voor de wetswijziging er ligt en is doorgevoerd. Voor de baby van Laura Kraak geboren is zal het nog niet geregeld zijn. ‘Dus bij ons wordt het kop of munt. Ik zie geen eerlijkere manier dan muntje gooien. Of loten’, lacht ze. ‘Ik ga ervan uit dat dit gaat veranderen zodat we met terugwerkende kracht nog een dubbele achternaam aan ons kind kunnen geven.’

Bron: NOS Beeld: Shutterstock