Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

'Keuze voor keizersnede zou bij zwangere vrouw moeten liggen'

Er zijn heel wat vrouwen die na een pittige vaginale bevalling met mogelijk schade 'down under', verzuchten dat ze hadden getekend voor een keizersnede als ze de keuze hadden gehad. Allemaal achteraf gepraat natuurlijk, maar toch. Zou je als vrouw niet zelf moeten kunnen kiezen hoe je wilt bevallen, als die mogelijkheid er is?

In Nederland eindigt ongeveer één op de zes bevallingen in een keizersnede. Dat is een lager aantal dan in de meeste Europese landen. Niet zo gek, want de Nederlandse verloskundigen en gynaecologen zetten vaak alles op alles om een baby via de natuurlijke weg geboren te laten worden. Dat komt volgens experts deels door onze cultuur: niet piepen, maar doorbijten, en deels door hoe de gezondheidszorg bij ons in elkaar steekt: met verloskundigen en thuisbevallingen. Maar wordt het niet eens tijd dat daar verandering in komt?

Advertentie

Keizersnede op bestelling

In heel wat landen kun je wel ‘op bestelling’ een keizersnede krijgen, in Amerika, Italië, België en Duitsland bijvoorbeeld. En in Groot-Brittannië kunnen vrouwen tegenwoordig op psychosociale gronden kiezen voor een keizersnede, bijvoorbeeld als ze bang zijn voor de bevalling. De reden dat zwangere vrouwen in die landen voor een ‘keizersnede op bestelling’ kiezen, verschilt per persoon. De gedachte: waarom urenlang moeten afzien als het ook snel en klinisch kan gaan, is er een die je vaak voorbij ziet komen. Ook de angst voor pijn, complicaties die de baby in gevaar brengen of het dag moeten zeggen tegen een fijn seksleven, zijn redenen die worden genoemd. Natuurlijk zijn dit ook gedachten die door de hoofden van sommige Nederlandse moeders in spe gaan, maar die hebben helaas meestal pech. De kans dat je hier een keizersnede krijgt op verzoek, is klein. Heel klein. Voorlopig lijken de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie niet te porren voor keizersnedes op bestelling. Zelfs als je baby in een stuit ligt, wordt er vaak geadviseerd om toch op natuurlijk wijze te bevallen. Of dit in elk geval in eerste instantie te proberen.

Heel conservatief

Niet álle artsen zijn het hier mee eens. Gynaecoloog Jan Nijhuis van het Maastricht UMC zei bijvoorbeeld eerder tegen Lindanieuws: ‘In Nederland zijn we heel erg gericht op de vaginale baring. Ik vind dat heel conservatief. Het is niet verkeerd om te adviseren dat de normale weg vaginaal is, maar je moet wel openstaan voor een keizersnede en betrokken zijn bij de zwangere. Waarom zou iemand niet mogen kiezen voor een keizersnede, of voor een bevalling met een gynaecoloog en een goede bewaking van moeder en kind erbij?’ Maar in Nederland is dat niet zo makkelijk, volgens de arts. ‘Ik ken ziekenhuizen waar je met deze aanvraag min of meer wordt weggestuurd. Ik vind dat zwangere vrouwen wél zelf moeten kunnen kiezen. Maar wat wel belangrijk is, is dat je de de vraag áchter de vraag moet stellen. Je moet weten waaróm een vrouw een keizersnede wil en haar uitleggen in een open gesprek hoe het ook kan. Dat er bijvoorbeeld wel 24 uur per dag een OK beschikbaar is, en een kinderarts en een ruggenprik. Veel vrouwen willen dan wel via de vaginale weg bevallen, maar als de zwangere bij haar verzoek blijft, moet zij een keizersnede kunnen krijgen.’

Keizersnede is niet niks

Nijhuis benadrukt in het interview dat de ‘normale’ manier wel de beste is. En daar heeft hij natuurlijk een punt. Hoe begrijpelijk ook dat je na een bevalling from hell, inknippen, uitscheuren of zelfs een totaalruptuur baalt dat je kind niet met een keizersnede is geboren, het is ook weer niet zo ideaal als het misschien lijkt. We zijn (helaas!) nou eenmaal niet geboren met een rits in onze buik, dus een keizersnede is een serieuze operatie met alle risico’s van dien. Bovendien duurt het herstel van een keizersnede langer dan het herstel van een ‘gewone’ vaginale bevalling. En mocht je dit allemaal op de koop toe willen nemen (het gaat tenslotte meestal goed en herstellen van een bevalling is nooit een pretje), er zitten ook allerlei voordelen aan een natuurlijke bevalling voor je baby. Kinderen die met een keizersnede zijn geboren hebben vaker problemen met hun gezondheid. Zo hebben ze een grotere kans op aandoeningen als astma, eczeem, allergieën en diabetes type 1. Waarschijnlijk doordat ze bij hun geboorte niet aan het rijke palet aan ‘goede bacteriën’ uit hun moeders vagina zijn blootgesteld. Klinkt vies, maar is dus wel degelijk belangrijk. Bovendien is het nooit aangetoond dat een keizersnede veiliger is voor de baby en zijn er flinke kosten verbonden aan een keizersnede.

Zelf kiezen: ja of nee?

Kortom, hoe begrijpelijk de wens ook, er zitten nog wel wat haken en ogen aan een keizersnede op verzoek. Wat vind jij: zou de keuze (indien medisch mogelijk) ondanks de nadelen toch bij de zwangere vrouw moeten liggen? Of is het juist heel goed dat we in Nederland zo conservatief zijn en, zolang het mogelijk is, natuurlijk ‘moeten’ bevallen? We zijn benieuwd naar jouw mening. Laat een reactie achter op onze Facebook-pagina.

Bron: Gezondheidsnet, Lindanieuws, RTLnieuws, beeld: Shutterstock.