Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kids Climate Conference 2014 groot succes!

Van 19 t/m 21 september bogen 150 kinderen uit Nederland en Vlaanderen zich over het thema 'Zorg voor het water' tijdens de 3e editie van de Kids Climate Conference in Center Parcs Het Heijderbos.

Advertentie

Geestelijk vader is de Vlaamse Jean Henkens, ruim 30 jaar als huisbioloog en hoofdontwerper werkzaam bij Center Parcs. Voor de derde keer bracht hij kinderen samen om met elkaar na te denken over grotemensenproblematiek.

Niet voor niets werden voor deze klimaattop alleen kinderen van tussen de 8 en 14 jaar uitgenodigd. Henkens: ‘Ik vind dat alle mensen, jong en oud, de taak hebben om een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Maar de toekomst ligt toch in de handen en het hart van jonge mensen. Kinderen hebben een verfrissende manier van nadenken en problemen oplossen. Dat levert geweldige ideeën op.’

Workshops

De Kids Klimate Conference werd op vrijdagavond spetterend ingeluid door 2 presentatoren: de Nederlandse Cilla en Vlaamse Arne, dé gezichten van de Kids Climate Conference.

Het echte werk begon zaterdag. De hele dag volgden de kinderen allerlei workshops. Tussendoor dachten ze na over een oplossing voor de ‘plastic soup’, overbevissing en olierampen in de oceanen. Oplossingen en stellingen werden op kartonnen bladeren geschreven en opgehangen aan een grote ‘boom’, midden op het terrein.

Advertentie

Om 12 uur was er even een officieel moment: de samenwerking tussen Center Parcs en Nederland Schoon werd getekend. ‘Hoe lang zal Center Parcs de handdoeken nog verpakt in plastic bij de cottages afleveren?’ vroegen verschillenden kinderen zich al af.

Hoog bezoek

Tussen alle workshops door kregen de kinderen hoog bezoek: Prinses Laurentien van Oranje kwam speciaal langs om met de deelnemers te praten over een betere wereld. Samen met de kinderen keek ze hoe zij hun ouders beter kunnen opvoeden.

Hoofdredacteur van Ouders van Nu Hilde Tholen nodigde kinderen uit om hun ideeën te filmen. Het resultaat zie je hieronder:

Prinses Laurentien leerde de deelnemers ook iets belangrijks: ‘Probeer niet alleen oplossingen te bedenken, maar maak er daarna ook afspraken over. Dan blijft het niet alleen bij een idee.’ De prinses zelf voegde daad bij het woord door met haar Missing Chapter Foundation een duurzame samenwerking aan te gaan met Center Parcs. Ze ondertekende deze samenwerking met Françoise Gri, algemeen directeur van Center Parcs. Gri: ‘We zijn zeer trots op onze samenwerking en hebben alle vertrouwen dat het ons veel inzichten zal opleveren over hoe we thema’s als duurzaamheid en gezondheid steeds meer invulling kunnen geven.’

Advertentie

En de winnaar is…

Dat alle deelnemers niet voor niets zijn gekomen naar deze conferentie, bleek wel toen de jury zondagochtend vroeg samenkwam. De kinderen hadden samen maar liefst 580 (!) stellingen opgeschreven. Zie daar maar eens 12 stellingen uit te filteren. Dit zijn ze geworden:

De 12 stellingen

 1. Een jeugdbeweging oprichten: ‘Jongeren voor Natuur’ (JvN), waar alle activiteiten draaien rondom de natuur. Hier bij KCC zitten al150 geïnteresseerde kinderen.
 2. Beste leiders van de wereld; in elk land moet er een kinderklimaatconferentie komen.
 3. Alle rivieren komen uit in de zee een dienen een soort ‘zeef’ te krijgen, waardoor het plastic afval tegengehouden wordt en niet in zee terecht komt. Dit plastic kan dan hergebruikt worden.
 4. Plastic opnieuw waardevol maken door er meer spullen van te maken. Zo zullen mensen vrijwillig plastic uit de zee vissen voor hun bedrijfje, want de mens van tegenwoordig denkt alleen maar aan geld.
 5. Zeven aan een veerboot bouwen.
 6. Verpakkingen maken die oplossen in zout water.
 7. Kinderen moeten hun ouders motiveren om meer streekproducten te kopen en moeten zelf ook mee boodschappen doen.
 8. Het water van de douche ook gebruiken voor het toilet.
 9. Per straat een eigen moestuin, een koe een aantal kippen en een boomgaard.
 10. Een mechanisme maken om onder water afval op te rapen.
 11. Elektrische boten maken, zodat er minder boten met olie varen; want olie in de zee is slecht voor de vissen.
 12. Milieu moet een vak worden op de middelbare school.

Uiteindelijk zijn  de 12 stellingen naar gouverneurs en Commissarissen van de Koning gestuurd. Ook worden ze aangeboden aan de Tweede Kamer en de burgemeesters van de woonplaatsen van de deelnemers. Huisbioloog Jean Henkens zal de scholen van alle deelnemers benaderen: ‘Wie denkt dat dit het was, heeft het mis! Die scholen bestook ik een jaar lang met de stellingen en informatie over een betere wereld. En mochten kinderen toch nog nieuwe oplossingen bedenken: mail ze gewoon. Dat kan het hele jaar door op jean.henkens@groupepvcp.com

Speciaal voor alle ouders gaven de kinderen ook nog 5 tips om het milieu te verbeteren. Deze vind je in het filmpje hieronder: