
Kieskeurige eter: fase die voorbij gaat?
Goed nieuws voor ouders van kieskeurige eters: als het goed is gaat ook deze fase weer voorbij. Uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum blijkt namelijk dat kieskeurig zijn meestal gedrag is van voorbijgaande aard. Sterker nog: het zou onderdeel zijn van de normale ontwikkeling van kinderen.
Voor het onderzoek gebruikten Cardona Cano en zijn collega-onderzoekers gegevens van meer dan 4.000 kinderen.
Groep kieskeurige eters
De moeders van de kinderen rapporteerden op verschillende momenten over hoeveel moeite hun kind had met eten. Eerst wanneer het kind 18 maanden was, daarna met 3 jaar en nogmaals wanneer hij 6 jaar was. De groep kieskeurige eters werd vergeleken met een controlegroep van leeftijdsgenoten die juist alles lustten.
Hoe ouder, hoe makkelijker
Van de kinderen die 1½ jaar oud waren, werd 26,5% door hun moeder bestempeld als een kieskeurige eter. Op 3-jarige leeftijd gold dat nog steeds voor 27,6% van de kinderen. Van de 6-jarigen was echter nog maar 13,2% kieskeurig met eten.
Patronen eetgedrag
De onderzoekers stelden 4 patronen vast in de ontwikkeling van het eetgedrag van de kinderen: meer dan de helft was nooit kieskeurig, een derde was bij een bepaald meetmoment niet kieskeurig maar op een ander meetmoment juist wel, en 4% was bij alle meetmomenten kieskeurig. Nog eens 4% werd pas op 6-jarige leeftijd kieskeurig.
Voorbijgaand gedrag
‘Dit suggereert dat kieskeurig zijn meestal gedrag is dat van voorbijgaande aard is. En dat het onderdeel is van de normale ontwikkeling van jonge kinderen,’ aldus de auteurs van het onderzoek.
De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het International Journal of Eating Disorders.
Auteur: Erandi Godinez – Bron: Nu.nl – Foto: PeopleImages/iStock
Lees ook:
Mijn kind weigert eten, wat nu?