Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Dit kan kietelen bij kinderen teweegbrengen

De meeste kinderen schateren het uit als je ze kietelt. Maar ook al liggen ze in een deuk: liefdevol kietelen kan een kind ook anders ervaren.

Advertentie

Reflex

De meeste ouders kietelen hun kind weleens, maar sommige kinderen vinden dit helemaal niet prettig. Dat een kind erom lacht, hoeft niet te betekenen dat hij het ook echt leuk vindt. De lach is een reflex. Kietelen kan zorgen voor spierverkramping, kippenvel en naar adem snakken. Bovendien kan je kind niet aangeven waar zijn grens ligt.

Tip! Leuk en educatief speelgoed voor kinderen shop je via deze link.

Huilbui

Evolutiebioloog Richard Alexander licht het effect van gekietel toe: ‘Als je net even te ver gaat, kan het lachen omslaan in huilen. Het zorgt niet altijd voor een fijn gevoel, al ziet dat er op het eerste gezicht misschien wel zo uit.’

Lees ook: Waarom stoeien met je kind goed is voor zijn ontwikkeling.

Tips

Daarom is het belangrijk om de volgende dingen te onthouden als het ‘kietelmonster’ op bezoek komt.

  1. Kan je kind nog niet praten, denk er dan goed over na of kietelen wel zo’n goed idee is. Neem het zekere voor het onzekere. Jij kunt zelf als geen ander aanvoelen of je baby het prettig vindt.
  2. Kan je kind wel duidelijk zijn gevoel aangeven en zegt hij ‘nee’ of ‘stop’? Negeer dit dan niet. Door te stoppen als je kind dit aangeeft, leert je kind dat hij de controle heeft over wat er met zijn lichaam gebeurt.
  3. Spreek met je kind een stopgebaar af. Soms lachen kinderen te hard om nog te kunnen praten.

Niet meer kietelen?

Mogen we dan helemaal niet meer kietelen? Welnee, veel kinderen vinden het echt wel leuk – tot bepaalde hoogte. Mocht je toch twijfelen, bedenk dan dat er genoeg andere manieren zijn om je kind aan het lachen te krijgen: van kiekeboe tot gekke bekken trekken.

Check hier wanneer een baby gemiddeld gaat lachen.

 

Bron: The Huffington Post – Beeld: Shutterstock

Commercieel – Hema – Offer –  Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken

Drie multifunctionele hydrofiel doeken
Shop nu