Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

sint-maarten
door

Gaat je kind langs de deuren met Sint-Maarten? Check dan déze app!

'Sinte, Sinte Maarten, de koeien hebben staarten.' Heeft je kind net luidkeels een (in jouw oren) prachtig lied gezongen, staat de bewoner radeloos in de deuropening. Of erger: je kind krijgt een boze blik toegeworpen. Gelukkig is er een speciale Sint-Maarten-app die deze taferelen kan voorkomen.

Met een mooie lampion en de welbekende liedjes langs de deuren is altijd weer een feest. Maar niet elk huishouden zit op onaangekondigd bezoek te wachten. Hoe weet je waar je zingende kind warm wordt onthaald? De buurtapp Nextdoor heeft hier iets slims op bedacht: een digitale Sint-Maartenkaart.

Advertentie

11 november is de dag

Voordat 11 november aanbreekt, tref je de nodige voorbereidingen met de lampion (die altijd meer werk is dan je hoopt) en het lichtje. Het is ook handig om de beste route van tevoren uit te stippelen, zodat je precies weet waar je kind welkom is en je niet onnodig door de straten struint langs dichte deuren. Via een kaart in de app kun je zien bij welke huizen er snoep klaar ligt voor jouw kind. Zijn kinderen bij jou welkom om te zingen? Voeg dan ook een snoepje toe aan je huis.

Lees ook: Tips voor originele en makkelijk te maken Sint-Maarten-lampionnen

De grootste buit scoor je in…

Buren hebben tot en met 11 november de kans om hun huis toe te voegen aan de buurt. Omdat de app bijna in heel Nederland gebruikt wordt (6500 buurten zijn aangesloten) geeft de kaart een goed beeld van de plekken waar Sint Maarten gevierd wordt. Leuk weetje: in Haarlem is Sint-Maarten veruit het grootste feest! De grootste buit kan dus daar opgehaald worden (je bent gewaarschuwd).

Waarom vieren we Sint-Maarten eigenlijk?

Sint-Maarten was een bisschop van Tours. Hij werd geboren in het jaar 316 en overleed op z’n tachtigste op 11 november. Vandaar dat we vandaag de dag Sint-Maarten op 11 november vieren. Over Sint-Maarten gaan verschillende verhalen rond. Een daarvan is dat de bisschop in Frankrijk een bedelaar ontmoette. Hij gaf hem de helft van zijn mantel en maakte de zieke man beter. Naast dat de bisschop bekend stond om zijn goedheid tegenover de armen, stond hij bovenal bekend om de wonderen die hij zou verrichten. Niet alleen zou hij zieken kunnen genezen, hij kon zelfs doden tot leven brengen.

Lees ook: Wat te doen met al dat Sint Maarten-snoep?

Bron en beeld: Nextdoor