Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kind gekrabd door de kat? Pas op voor de kattenkrabziekte!

Het klinkt zo onschuldig: je kind laten spelen met de kat. Maar wanneer je kind wordt gekrabd door de kat kan dit nare gevolgen hebben. Vooral in de Verenigde Staten zorgt de ‘kattenkrabziekte’ steeds vaker voor serieuze problemen.

Advertentie

Het Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) deed onderzoek naar de redelijk zeldzame ziekte. Hiervoor werden gegevens tussen 2005 en 2013 gebruikt. In de VS zijn er zo’n 12.000 gevallen per jaar, waarvan 500 mensen moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, zo schrijft USA Today.

Wat is het?

De kattenkrabziekte wordt veroorzaakt door een bacterie: Bartonella henselae. Katten kunnen elkaar onderling via vlooien besmetten. Het is niet duidelijk of mensen ook via een vlo besmet kunnen worden. Wel is bekend dat mensen de ziekte kunnen oplopen door een krab, een beet of wanneer ze in contact komen met het speeksel van een kat. De kattenkrabziekte kan niet van mens op mens worden overgedragen.

Symptomen en gevolgen

Mensen met de kattenkrabziekte hebben vaak last van hoofdpijn, koorts, opgezwollen lymfeklieren en bultjes op de plek waar de huid is opengekrabd. Maar het kan nóg erger, zo blijkt uit het CDC-onderzoek. Sommige mensen houden er zelfs hartklachten of hersenbeschadiging aan over.

Zo beperk je de schade

De ziekte komt meestal voor bij kinderen en jongvolwassenen, omdat zij het meeste met katten spelen. De beste manier om de ziekte te voorkomen is om vlooien te bestrijden. Hygiëne na een beet of krab (wassen van de huid, wonddesinfectie en wondverzorging) is belangrijk. Vooral jonge katten zijn trouwens een gevaar, omdat zij de bacterie het vaakst bij zich dragen. Daarom kunnen mensen met een verminderde weerstand beter niet met (jonge, speelse) katten omgaan.

Advertentie

Nederland

Uit onderzoek is gebleken dat 22% van de Nederlandse katten de bacterie in het bloed heeft en dat ongeveer de helft van de onderzochte katten antistoffen heeft tegen B. henselae. Dit betekent dat ze de bacterie een keer in hun leven in het bloed gehad hebben.

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: USA Today/RIVM – Foto: Shutterstock

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapsboxer

Zwangerschapsboxer

Naadloze zwarte boxer met een hoge taille
Vind je hier